Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Programajánló - Prága (Archívum)
Salvador Dali apokaliptikus látomásai
Szerző: Reg?s Csilla
2002. október 23. 18:49


Vallási témájú könyvillusztrációk

A strahovi kolostorhoz tartozó Szent Rókus templomot II. Rudolf császár azért építette, mert végtelen hálát érzett, hogy megmenekült az egyébként pusztító pestisjárvány elõl. A templom ma kiállítóterem. Októberben itt mutatják be Salvador Dalí kevésbé ismert rajz-, litográfia- és színes nyomat-gyûjteményének egy részét.

A Miró Galéria tematikus rendbe állította Dalí vallási témájú nyomatait. A kiállítás elsõ részét a Bibliához készített, úgynevezett grano-litográfiával készült illusztrációk alkotják. Ezt követi a mintegy 100 akvarellbõl, xylografiából és színes nyomatból álló sorozat, melyet Dalí megrendelésre készített Dante Isteni színjátékának könyvillusztrációjaként. Érdeklõdésre leginkább számot tartó az a néhány egyedülálló metszet, mely a Pokol részleteihez készült.

A hatvanas évek legjelentõsebb alkotóinak szintén apokalipszis témájú, Buffet, Fini, Zadkine Szent János Evangéliumához készített festményei bõvítik a repertoárt. A galéria a vásárlókra is gondolt. Nagyméretû reprók és kópiák vásárolhatók a helyszínen - bár igen magas áron. A kiállítás kicsiny, de érdekességgel teli helyiségét elhagyva az apokaliptikus élményt szelidíthetjük meg a közeli kolostor lépcsõit megmászva.

Ha az utazó Prágában a középkor emlékei után kutat, nem kerülheti el a strahovi kolostort, melynek kertjében, a régi sörfõzde elõtt áll a Szent Rókus templom. S nemcsak azért, mert innen nyílik a legjobb kilátás a Kis oldalra vagy az Óvárosra, egyben kiváló sétaút a vároldalra. A XII. században a premontreiek által alapított rendház az évszázadok során mind újabb és újabb stílusjegyekkel egészült ki. A középkorban a kolostor építészeti gazdagságával felülmúlta a szomszédos uralkodói székhely pompáját. Mára, a barokk idején átalakított épületegyüttes Irodalmi Múzeum, és büszkesége két, freskókkal bõven díszített könyvtár, ahol Csehország legrégibb írásos emlékeit õrzik.

Három prágai kocsma-koncert

Aki egy hétvégét, néhány napot tölt Prágában, és amúgy szolídan, csehesen vigadva szeretne este a szûk utcákon csatangolni, segítség nélkül ritkán talál rá a jó hangulatra. Íme tehát a segítség.
A Kis oldal, vagyis Malá strana a késõi órákban is hangulatos - aki a zenét hagyományosan cseh környezetben szeretné élvezni, annak be kell térnie néhány igazi prágai útvesztõbe is. Az étterem, melynek neve Baracnicka Rychta, különleges hely. A bajorosan hosszú söralátétes asztalok mellett nemcsak huszonévesek töltik az estéjüket. Ezen a helyen hetente többször van koncert. Gyakran külföldiek is fellépnek, de a szervezõk inkább a hangulatra ügyelnek. Október 24-én a Bùhvi, azaz Istentudja nevû zenekar ad koncertet.

A jazzkoncertek nyáron színesebbek, de a Jazz Klub Železná télen is várja a vendégeit. Ez a hangulatos pince az Óvárosi térrõl alig két percre van, mégsem forgalmas. Este nyolctól mindig játszik itt valaki, de mostani ajánlatom nem jazz-közeli mûfaj: a Ty sy¹aci brnói együttes. Énekesük igazi hobó, Hobó. Õk október 29-én játszanak.

A külváros csak edzett turistáknak ajánlott, ott már hosszú órákra el lehet tévedni. Különösen este. A Traband zenekarért azonban rajongóik bárhova elmennek. Egy nyári estén Prága utcáin zenétõl hangos villamos tekergett - a Traband együttes adott rajta koncertet. Nos, az õ muzsikájuk amolyan Kusturica óta ismert délszláv zene, cseh nyelven. Októberben két alkalommal, 24-én és 27-én nem villamosban adnak majd koncertet.

Helyszín                Program   Idõpont
Baraènická Rychta   Buhví       október 24.
Tøi¹tì 23
Praha 1
  
Jazz Klub Železná  Ty syèáci   október 29.
Železná 16
Praha 1

K Oprava              Traband   október 24, 27.

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés