Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ünnep az ünnepelt nélkül (Archívum)
Egy millió példányban jelent meg Gabriel García Márquez önéletrajzi regénye
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. október 22. 10:39


A Vivir para contarlo (Élni, hogy el lehessen mesélni) című regény azért is keltett nagy érdeklődést a kolumbiai olvasók körében, mert Márquez nemcsak személyes emlékeit írta meg a várva várt műben, hanem olyan történelmi eseményekről is említést tett, amelyek meghatározóak voltak a jelenlegi zavaros politikai helyzet kialakulásában. A kiadók és a könyvesboltok szerint hihetetlen, hogy a mostani politikai helyzetben, a mindennapi borzalmak idején ekkora érdeklődés kísérjen egy kulturális eseményt. Mindenesetre a könyv megjelenését többen nemzeti ünnepnek tartják.

Az üröm az örömben - amely pontosan jellemzi a mai Kolumbiát - hogy néhány tolvaj ellopta az egyik könyvszállítmányt. Valószínűleg azért, hogy tartalmát féláron árusítsák az utcasarkokon és az utcai jelzőlámpáknál. De hát ez már így van Kolumbiában a kelendő árucikkek esetében. A jövendő vásárlókat pedig azért lehet megérteni, mert a körükben csak Gabónak hívott Nobel-díjas szerző köteteit nem adják olcsón: az új regény ára meghaladja a legdrágább képeskönyvekét is.

A könyvbemutatót Kolumbia fővárosában tartották, a nemrég felavatott Virgilio Barco Könyvtárban, ahol jelen volt a bogotai társadalom minden jelentős személyiége, írótársak és családtagok, de az ünnepeltet mindössze egy embernagyságú fotó képviselte. A neves író ugyanis - az országban uralkodó politikai helyzettel szembeni tiltakozásul - évek óta nem tér haza szülőhazájába.
A könyvbemutató helyszínén elterjedt a hír, hogy García Márquez Barcelonában találkozik a közönséggel, és ez több rajongót keserűséggel töltött el. Nem csak a szerző kolumbiai távolmaradása miatt, hanem azért is, mert az író egy ideje a katalán  fővárost is bojkottálja, a kolumbiaiakra kivetett vízumkötelezettség miatt. Tehát igazságtalanak tartanák, ha Márquez a spanyoloknak megbocsátana, míg Kolumbiát kerüli. A regény kiadója megnyugtatta a közönséget: Gabó nem utazik sehová, továbbra is az Egyesült Államokban marad.

Gabriel García Márquez életrajzi könyve Spanyolországban is a könyvesboltok polcaira került, további nyereséget hozva a Random House Mondadori Kiadónak. Viszont mindenkit meglepetésként ért a hét végén, hogy egyidejűleg szinte minden spanyol nyelvű napilapban közreadták az emlékiratok első fejezetét. Így Spanyolországban a lapkiadók sem panaszkodhattak.

García Márquez önéletrajzi regénye tizenhárom év munkáját öleli fel. Útmutató annak, aki bele szeretne mélyedni a Nobel-díjas író munkásságába, de egyben önálló mű, amely önmagában is élvezhető - nyilatkozta a kiadó vezetője. Gabo sohasem titkolta, hogy életművében a fiatalkorának eseményeit dolgozta fel irodalmi formában. Most megtudhatjuk mi volt a háttere a Szerelem a kolera idején, az  Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, A söpredék és persze a Száz év magány című regények törtrénetének. Gabó elmeséli, hogy nagyanyja élete végéig meg volt győződve arról, hogy az Ezer napos háborúban résztvevő nagyapa nyugdíja két nemzedéket is el fog tartani élete végéig. Megismerhetjük az író szüleinek szerelmi történetét, édesanyja különleges alakját, aki júniusi halálával sajnos már nem élte meg azt, hogy megjelenjen fia emlékirata. A regény a család élete mellett végigkíséri Kolumbia történetének ötven évét és egy fiatal író küzdelmét a politikával.

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!