Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Farmból színházat (Archívum)
Beszélgetés Stacy Kleinnal, az amerikai Double Edge Theatre vezetőjével
Szerző: I-Web.hu
2002. október 16. 15:13


- Miért döntöttek úgy, hogy elmennek a városból, és kiköltöznek egy Isten háta mögötti farmra?

- Biztonságos teret akartunk teremteni magunk körül, ahol alkotóként élhetünk, és megszorítások nélkül dolgozhatunk, ahol a sok meghívott művész is szabadon lakhat és dolgozhat, ahol elférnek a színház vendégei és vendéglátói. Ez a városban megvalósíthatatlan lett volna anyagi szempontból, de praktikusan, a fizikai tér szempontjából is.

- Milyen tapasztalataik vannak a kelet-európai színházi alkotókkal és a civilekkel?

- 1976 óta tanultam - tanáraimmal és önmagamban - Kelet-Európában. Először Lengyelországban töltöttem el sok hónapot színházi műhelymunkával, tanulmányokkal, aztán 1988-ban Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában jártam, azóta nagyjából kétévente eltöltök egy-két hónapot ebben a régióban. A nagy politikai változások óta az emberek kevésbé lelkesednek a színházért, nem tesznek meg mindent - mint korábban - a valódi találkozás érdekében. Ez a kilencvenes évek óta általában mindenfelé igaz a fiatalokra is. Ám a kisebb falvakban vagy a városokban - de az "entellektüel köröktől" távolabb - ma is megvan ugyanaz az odaadás, tovább él a vágy a személyes találkozásra.

- Miféle befolyással van munkájukra ez az együttműködés, az itt élőktől kapott visszajelzés?

- Az Énekek című trilógiánk (Song Trilogy) két darabja szorosan ide kötődik. Az Ének a távollevőkért (Song of Absence) előkészítő kutatómunkáját Lengyelországban végeztük, a Keter (Keter - the Crowning Song) ukrajnai élményeinkből táplálkozott. A színházcsinálókkal illetve színházul tanuló diákokkal folytatott műhelymunka kutatásaink legfelemelőbb része. Közép-Európában még mindig lehetséges közel kerülni az emberekhez. A kapitalista-anyagias szemléletből adódó távolságtartás még nem uralja a lélek legbelsőbb tereit. Az innen érkező diákokkal együtt dolgozni különösen frissítő élmény, mert ők ritkán láthattak olyasféle színházat, mint a miénk, nemigen szoktak úgy énekelni és táncolni, ahogyan mi - úgyhogy nagyon lelkesek, amint sikerül a gátlásaikat legyőzniük. Idén valószínűleg odaköltözik hozzánk a Farmra hosszabb távú közös munkára pár barátunk Lengyelországból és Magyarországról.

- Először játszik Magyarországon a Double Edge. Milyen várakozással néznek a vendégjáték elé? Különleges esemény-e ez a színház életében?

- Persze, hiszen Magyarország a régió egyetlen nagyobb országa, ahol még nem léptünk fel. És hát ez itt egészen más, mint Románia, Ukrajna, vagy Lengyelország. Amennyit én tudok, azt mondanám, kifinomultabb, - talán - emelkedettebb hely. Ráadásul van néhány nagyon jó barátunk Magyarországon, szeretnénk az ő hazai terepükön is közös élményt szerezni az előadással.

- Vannak-e további terveik, amelyek Kelet-Európához is kapcsolódnak?

- Szeretnénk kiépíteni egy állandó internetes "agytröszt" bázist, és folyamatos eszmecserét folytatni amerikai és kelet-európai művészek között. Ez többéves munka és tapasztalatszerzés eredménye, és azon meggyőződésen alapszik, hogy jó volna, ha a kulturális csere kulcsa az alkotók közössége lenne, nem a producereké, ügynököké, szponzoroké. A gardzienicei (Lengyelország) színházi alkotóközösséggel együttműködve évek óta tartunk többhetes tréningeket amerikai és kelet-európai diákok számára náluk, Gardzienicében, illetve nálunk, a Farmon. És ki tudja, mit hoz még a jövő? Egy ideig megpróbáltam Dél-Amerikára összpontosítani a figyelmemet, de úgy látszik, a kulturális hátterem kizárja, hogy teljesen elszakadjak Kelet-Európától.

www.doubleedgetheatre.org

www.artus.hu

ARTUS színház: Budapest XI. Sztregova utca 3.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!