Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Több mint film (Archívum)
A kör
Szerző: Sulyok Máté
2002. szeptember 11. 12:03

A film az iráni nők hátrányos helyzetéről beszél három, börtönből szökött asszony sorsán keresztül. A hím uralomnak kiszolgáltatva, megalázó helyzetekbe kényszerülnek akár egy buszjegy vásárlásakor is. A rendező, a dramaturgián és a szerkesztésen kívül, szinte egyáltalán nem él játékfilmes eszközökkel. A kamera hosszan követi az alakot, a ritka vágások premier plánba váltják a képet: szomorú tekintetű, megfáradt asszonyi szempár néz ránk a vászonról – minden didaktika nélkül. A színes film fekete-fehérnek tűnik a sötét kendőkbe burkolt alakoktól, a szürke utcáktól, a hideg kórházi öltözőtől, a börtöntől.

Ez az a játékfilm, amelyet nem nézhetünk se fikcióként, se „megtörtént eseten alapulóként”. Pontos állapotleírást kapunk, nem feltétlenül és kizárólag csak az iszlám országokban elnyomott nők helyzetéről, hanem mindenfajta (társadalmi) kiszolgáltatottságról, kihasználtságról és az ebből a lehetetlen szituációból való kitörés képtelenségéről. Arról, hogy valaki egyedül (értsd: férfi kíséret és engedély nélkül) merjen buszra szállni vagy az utcán telefonálni – és ezért ne büntessék meg.

Jafar Panahi olyan alapvető, kérdésként felmerülő tényekről szól, amelyek megdöbbentően vágódnak „nyugati” arcunkba: piszlicsáré ügyeinken nyamnyogunk, miközben mások reménytelenül küzdenek az élet lehetőségéért.

 

A kör – Dayereh – The Circle (2000, iráni-olasz, farsi nyelven, magyar felirattal – 90 perc)
Rendező: Jafar Panahi; forgatókönyvíró: Kambuzia Partovi; operatőr: Bahram Badakshani; vágó: Jafar Panahi; szereplők: Nargess Mamizadeh (Nargess), Maryiam Palvin Almani (Arezou), Fereshteh Sadr Orfani (Pari), Fatemeh Naghavi (az anya), Elham Saboktakin (a nővér) Mojgan Faramarzi (a prostituált), Monir Arab (a jegykezelő), Solmaz Panahi (Solmaz).
Magyarországon a Cirkó-Gejzír Másképp Alapítvány forgalmazza.

A kör díjai

- a dán kritikusok díja (Bodil Fesztivál, Koppenhága), 2002: a legjobb nem-amerikai film;
- FIPRESCI-díj, „az év filmje” (San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztivál), 2001;
- az Uruguay-i Nemzetközi Filmfesztivál 4 elismerése, 2001: a legjobb film, a kritikusok díja, a közönségdíj, ökumenikus-díj (OCIC);
- a Velencei Filmfesztivál 5 elismerése, 2000: FIPRESCI-díj a legjobb filmért, Arany Oroszlán-díj, ökumenikus-díj (OCIC), Sergio Trasatti-díj Jafar Panahinak és az UNICEF-díja.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!