Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Gyorsul a bakterház (Archívum)
Sikertelen árverés a sikerfilm folytatásáért
Szerző: Sárközi Lóránt
2002. június 26. 12:31
Rideg Sándor regénye, a profi színészek (Koltai Róbert, Haumann Péter, Csákányi László, Pécsi Ildikó…) jókedvű játéka mellett leginkább a Bendegúzt alakító Olvasztó Imrének volt köszönhető, hogy az „Indul a bakterház” kultuszfilm lett. A magyar játékfilmgyártás legsikeresebb alkotásai közé sorolt mozidarab minden televíziós vetítéskor milliókat szegez a képernyők elé, és a mai napig a videotékák keresett filmjei közé tartozik. Így nem meglepő, hogy jön a második rész. Az már inkább meglepetésszámba megy, hogy miért csak most és talán az is, miért húzódnak már két éve az előkészületek. Csak remélhetjük, hogy az igényesség, és nem a félelem igazgat – a bukás lehetősége jócskán benne van egy „kultfilm” folytatásában.
Arra a hírre is felkaptam a fejem, hogy árverést szervez a Daylight Film Produkciós Iroda (a film gyártója) a BÁV Aukciós Házában. Kortárs művészek, színészek, televíziós személyiségek műtárgyai kerültek kalapács alá 183 tételben. De nem csak műtárgy volt közöttük: Koltai Róbert egy kereskedelmi televízióban hirdette előző nap a „Csocsóban” hordott ingét, amit 25.000 forintra tartott. Nem kellett senkinek. Mint ahogy gyakorlatilag semmi sem, Pogány Judit három bohócát vitték csak el, a műtárgyak közül semmit.
Barcs Endre producer elmondása szerint az a(u)kció elsősorban művészi összefogás egy magyar sikerfilm folytatásáért, és csak másodsorban pénzszerzés. Valamit sejthetett, hiszen ezt az árverés előtt nyilatkozta, de ekkora érdektelenségre ő sem számíthatott. A befolyt összeget a forgatásra fordíthatták volna, így viszont 400 000 forintot buktak a szervezésen. Arról nem is beszélve, hogy érintette mindez a felajánlókat és a film készítőit. Szóval a civilek nem adtak egy vasat sem…
Senki nem tudott pontos összeget mondani arra a kérdésemre, vajon mennyiből forgatták ’79-ben az első részt, de Barcs 200 000 forintra saccolta. „Akkoriban naponta készültek a Magyar Televízióban játékfilmek, nem voltak tervezett költségvetések. Nem volt érdekes, hogy hány napig forgatták, vágták, hogy kik szerepeltek benne. Ahogy az sem, ha a rendező lovin eladósodott színész cimborája olyan jelenetben kapott szerepet, amiben a főszereplő feltép egy ajtót, de olyan sebességgel, hogy nem látszik, áll-e egyáltalán valaki az ajtó mögött. Utalni viszont lehetett érte, hiszen a színészt beleforgatták a jelenetbe. Ez ma már nem fordulhat elő. Minden fillérnek helye van – mi is azzal a számítási rendszerrel dolgozunk, mint az amerikaiak. Kiszámoltuk, hány nap forgatásra, utómunkára van pénz, és  Mihályffy nem kérhet még plusz tízet.”
A kalkuláció szerint mintegy 180 millió forint kell a második rész elkészítéséhez. Ezt egy kereskedelmi televízió, szponzorok, és az ORTT állja. Pontos adatokat most sem tudok meg, de annyi kiderül, hogy „a szponzori költségek 2/3-át fele-fele arányban állja a Daylight és Koltai Róbert társproducer, a fennmaradó összeg az állami támogatás”. A filmben egyetlen szponzor jelenhet meg: a MÁV.
Korhű szerelvényt, és egy bakterházat biztosít a produkciónak. A többiek logója/terméke csak a film elé varrott reklámszpotokban lesz látható a mozikban.
Ha minden jól megy, augusztusban kezdik a forgatást, most is Mihályffy Sándor irányításával. A régi gárdából egyelőre Pécsi Ildikó, Koltai Róbert, Haumann Péter, Harsányi Gábor és egy rövid jelenet erejéig Olvasztó Imre szereplése biztos.
Az „új” Bendegúzt 400 gyerekből választották ki, de mivel most is sok múlik a főszereplőn, még sikerrel kell szerepelnie a próbafelvételeken, csak aztán mutatják be a sajtónak. Éppen az „Indul a bakterház” sikere nehezítette a kiválasztást: állítólag nincs már egy olyan romlatlan, eszes parasztfiú sem, aki ne látta volna az első részt… 
A forgatókönyvet Nógrádi Gábor írta: Rideg Sándor figuráit, és egy Zádori Bence álnevű író történetét összegyúrva. Két évvel vagyunk az előző rész után: Bendegúz kamasszá érett, és hatalmába keríti a szerelem. Szíve választottját azonban nem egy tehénpásztornak szánják a szülei, így megint csak a varázslás segíthet és persze Konc bácsi…
A tervek szerint a filmet a jövő évi filmszemlén, versenyprogramon kívül mutatják be a közönségnek.
 
 
Jelenleg 11 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!