Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Corneille visszatér (Archívum)
A Szépművészeti Múzeum kiállítása
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. július 31. 14:08

Corneille művészi tanulmányainak befejeztével egyre állottabbnak érezte a konzervatív holland környezetet, és mivel eleme az utazás, valószínűleg csak az utazás célját illetően volt bizonytalan. De jött egy véletlen (?) találkozás Eppinger-Weiss Margittal, a neves műgyűjtővel, és 1947 ősze már Budapesten éri.
„ Számomra olyan volt, mintha egy másik világrészbe kerültem volna, egy másik kontinensre. Vonattal vagy repülőgéppel pillanatok alatt ott lehet az ember. De akkoriban úgy tűnt, mintha Hawaiit fedeztem volna fel.” – írta egy barátjának Corneille a megérkezése után. Csodálta a várost, és sok vázlatban meg is örökítette szépségét. Kiállításokra, vacsorákra, koncertekre járt, itt fedezte fel a francia szürrealista irodalmat és költészetet, a német expresszionista irodalmat, valamint Paul Klee, Miró, Kurt Schwitters és Georg Grosz művészetét. Itt szabadult meg példaképeitől, Van Goghtól, Matisse-tól, Picassótól.
De a legnagyobb hatást az Európai Iskola tagjainak munkái tették rá és ők rendezték meg első külföldi kiállítását is az Üllői út 11 szám alatti házban. Akikről nem feledkezhetünk el: Pán Imre, Mezei Árpád, Kállai Ernő, Gegesi Kiss Pál és persze Barcsay Jenő, akit az egyetlen modern festőnek tartott, no meg Vajda Lajos, akinek sajátos, szürrealista kifejezésmódja lenyűgözte. A sor nem teljes, inkább csak jelzésértékű: a magyar művészet történetének olyan pillanatában látogatott ide Corneille, amikor nem csak nevében volt európai egy alkotókat tömörítő csoport  - az Európai Iskola -, hanem hatásában is. Négy hónapot töltött csak Budapesten, de „majdnem biztosan kijelenthető, hogy művészetem akkor egészen más irányba fordult” – írja később.
1949 – ben, amikor már a Cobra – mozgalom köti le az energiáit, még megpróbált közös kiállítást szervezni a magyarokkal, de a politikai helyzet nem kedvezett ennek.
A sors szokott fintora, hogy az Európai Iskola hollandiai bemutatkozását csak a közelmúlt hozta meg – igaz, nagy sikerrel.
A Szépművészeti Múzeum kiállítása az indulás éveinek átfogó bemutatásán, az 1947-es magyarországi tartózkodás művészi termésén túl a Cobra - korszak, valamint a jelen friss és dinamikus szobrainak és festményeinek bemutatásával fogadta Corneille – t és a magyar közönséget.  

                  /Corneille festményei cím nélküliek/   


További információk :
www.cobraart.com
www.cobrafineart.com

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!