Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
MMM - Mai Magyar Médiatermék (Archívum)
A részletek ördöge
Szerző: I-Web.hu
2002. október 9. 15:41

Szögezzük le az elején:
az MMM (Mit? Miért? Mennyiért?) egy nézhető műsor. Roppant lényeges és ritkán tapasztalt ismertetőjegy ez a mai magyar médiatermékek sorában. Igényesen, zenére vágott riportok sorjáznak ötletes és kellemes műsorvezetői stand-up-okkal és felkonferálásokkal vegyítve. Nagy Juditot szívesen nézi a kritikus magyar. Csinos, de nem hivalkodó; okos, de nem fontoskodó; szeret szerepelni, mégse Claudia. Ha azonban a kritikus magyar kissé megvakarja e kétségkívül elegáns mázat, komoly szervi bajokra bukkan. Olyanokra, amelyek miatt kénytelen azt véleményezni, hogy az MMM ugyan nem rossz műsor, de sajnos nem is jó.

Nem rossz
Az MMM legutóbbi adásában húsbavágó témát vett terítékre, az EU csatlakozás praktikus oldalát próbálta boncolgatni. Mi lesz a gazdákkal, hogy áll a tájékoztatás, milyen támogatásokat és hogyan vehetünk majd igénybe, mennyire lesz nyitott a munkaerőpiac és így tovább. Annyira lényeges kérdések ezek, hogy a kritikus magyarok - bátran állíthatjuk - 95 százaléka tulajdonképpen semmit sem tud róluk. Az ilyen témák elővétele igazi civil kurázsira vall, főként annak tudatában, hogy - mint a műsorból kiderült - az EU-szabályozási dokumentum magyar nyelven egyáltalán nem hozzáférhető. Az illetékes magyar kormányok eddig nem vették a fáradtságot, hogy ezt maguknak és nekünk lefordítsák. Az adás ezen a pontján lehetett igazán érezni, hogy az alkotók egy komoly tétműsor lehetőségét hordozzák magukban és - szalasztják is el rögvest.

Nem jó
Mert könyörgöm, ha egy televíziós újságíró ilyen tényre bukkan, miért nem az első dolga ezzel szembesíteni egy fajsúlyos kormányzati illetékest? És, ha az nem válaszol, akkor egy következőt, egy megelőzőt, egy elődöt, egy utódot egészen addig, amíg választ vagy ígéretet nem kap. „Oknyomozzon” az istenért: dörgölje az orruk alá, csípje a szemüket, legyen púp a hátukon, a légy a levesükben! Bármi, csak ne ez a tétnélküli belenyugvás és tudomásulvétel, mert a közömbösség mindennél rosszabb. Egy fontos műsor pedig nem engedheti meg magának, hogy semleges legyen a mi pénzünkből a mi kárunkra. Közszolgálat, kezicsókolom – tetszettek hallani róla?

Nem rossz
Nem sajnálom a stábtól a brüsszeli kiruccanást, még ha érződik is rajta, hogy utazással együtt sem tarthatott tovább két napnál. Szépek és mozgalmasak a képsorok, igyekeztek rögzíteni és érzékeltetni az Európára jellemző színes kavalkádot (ami mellesleg éppen Brüsszelben nem egy izzasztó feladat). Bejutottak az Európa Parlamentbe, beszéltek egy titkárságvezetővel, az MTV ottani tudósítójával és egy skót származású magyar tolmáccsal. Ez mind szép, de találhattak volna fajsúlyosabb témákat, nem beszélve arról, hogy a műsor - címében is belefoglalt - egyik alapkoncepciója, a „mennyiért”, az egy szem tolmács kivételével (80000 Ft/nap) egyáltalán nem derült ki.

Nem jó
Mint ahogy az sem derült ki, igazából mennyibe fog nekünk kerülni ez a csatlakozás? Az infrastrukturális fejlesztésekre kapható támogatás kivételével (2 000 milliárd HUF) szinte semmi nem forintosult, euro-sult e remek, alapvetően a pénzről szóló információs (!) adásban. Megtudhattuk, hogy egy prostituált mennyit keres a nyugati végeken, de azt nem, hogy mennyiért várnak tárt karokkal egy orvost Németországban. Megtudtuk, hogy lesz valamilyen élelmiszer előállítási minőségbiztosítási szabvány, aminek hatására a kifőzdék és lacipecsenyék jó része lehúzhatja a rolót. Azt nem tudhattuk meg, pontosan mit is takar ez a szabvány. Megtudtuk, hogy az Európa Parlament képviselőinek utaztatása 18 millió euro-t emészt fel. Nem tudhattuk meg azonban, hogy a honi kormányzatok eddig mit fordítottak a mi pénzünkből a csatlakozási tárgyalásokra, szervezett lobbizásokra. Megtudhattuk, hogy másfél milliárdot fognak a mi tájékoztatásunkra fordítani EU-ügyekben - hamarost. Azt azonban nem tudtuk meg, milyen formában, milyen résztvevőkkel valósul ez meg.

És ami nem jó még
A műsor sokat akar markolni, de keveset képes megfogni. Információkat zúdítana, de csak részinfókra futja az erejéből. Túl sok a téma, a műsor gerince szétaprózódik a riportok között. A készítők észlelhetően nem tudják eldönteni, mi a fontosabb: a tényközlés-tájékoztatás vagy a képi blikkfangok. A dinamizmus vágyát érzékeltetni akaró effektes wish-ek és a gyakran túl ritmusosra vágott riportok elvonják a figyelmet az információkról. A képi megoldások diadala a tényközlés felett pláne egy ilyen fontos témában nem szerencsés. A műsor 25 perce alatt felcsendülő 25 féle zene pedig kifejezetten zavaró.
Az MMM tehát rosszul számít és elvész a lényegtelen részletekben. Pedig tudhatnák (szerintem tudják is), a kevesebb: több.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!