Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Röhögni pedig muszáj (Archívum)
8 nő
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 12. 14:32

A hótól elzárt, elszigetelt babaház-rózsaszínű kúriába, előkelő famíliába toppanunk. A hölgyek egyikétől sikoly visszhangzik: a ház urának – aki az egyetlen férfi a családban – hátából véres tőr meredezik. A „ki a gyilkos?”-kérdés mentén indul a nyomozás, amely inkább a lelkek sötét bugyraira és a rokonok, egy fedél alatt élők viszonyaira derít fényt, mintsem a bűntényre.


Miss Marple, Hercule Poirot, Charlie Chan szokott volt ily’ (be)zárt körben kutakodni, miközben addig rejtegetett jellem(telenség)ek bukkannak elő a jól fésült ábrázatok mögül. François Ozon filmjében nincs külső indikátor, a nyolc nő egymástól veszi át ezt a szerepkört. Amúgy nőies éllel egymás szavába, szándékaiba, múltjába, titkaiba (vissza)vágva. Néhol dalra fakadnak, és Cherbourgi esernyőket idézően „zenélő filmkockák”-ban öntik ki érzelmeiket.

A figurák, az események szálai csavar-csavar hátán fonódnak egymásba, követni azokat szinte már képtelenség – mégsem gubancolódnak össze. Minden pillanat újabb meglepetés, mert a következő képkockával vagy a történetben, vagy az előadásmódban tűnik elő egy-egy váratlan ötlet.Ebben a filmben szinte minden megtalálható, amit szórakoztató mozgóképbe sűríteni lehetséges: a klasszikus krimi-, musical-, burleszk- és vígjátékelemekkel tarkított színpadi darab celluloid-változata, egy önreflexív paródia könnyed elbeszélésben, amelyet a nyolc színésznő jellemábrázolása és alakítása tesz teljessé.

 

8 nő – 8 femmes (francia, 2001, feliratos – 103 perc)
Rendezte: François Ozon; a forgatókönyvet Robert Thomas azonos című színdarabja alapján François Ozon és Marina de Van írta; fényképezte: Jeanne Lapoirie; zenéjét szerezte: Krishna Levy; vágó: Laurence Bawedin; jelmeztervező: Pascaline Chavanne; szereplők: Catherine Deneuve (Gaby, az anya), Isabelle Huppert (Augustine, Gaby húga), Emmanuelle Béart (Louise, az új szobalány), Fanny Ardant (Pierrette, Gaby sógornője), Danielle Darrieux (Mamy, a nagymama), Virginie Ledoyen (Suzon, Gaby idősebb lánya), Ludiviné Sagnier (Catherine, Gaby fiatalabb lánya), Firmine Richard (Madame Chanel), Dominique Lamure (Gaby férje).
Magyarországon forgalmazza a Budapest Film .

A 8 nő díjai
- Ezüst Medve-díj (Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, 2002) a kiemelkedő művészi teljesítményért a nyolc színésznőnek (Fanny Ardant, Emmanuelle Béart, Danielle Darrieux, Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Virginie Ledoyen, Firmine Richard és Ludiviné Sagnier);
- A Berliner Morgenpost olvasóinak díja (Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, 2002) François Ozonnak.

A 8 nő honlapja:
http://www.8femmes-lefilm.com/

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!