Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kortársak a középpontban (Archívum)
A Budapesti Őszi Fesztivál zenei programjai
Szerző: H. Magyar Kornél
2002. október 18. 12:46

 

Újabb magáncégek - összesen 30 millió forintos - támogatása révén jövőre valószínűleg a mostani fesztiválhoz képest megkétszereződik a műsorválaszték. Magyarország szerepe Európa kulturális életében évről évre nő, amin felbátorodva Budapest hamarosan megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ha ugyanis elnyerjük a kitüntetést, egy éven keresztül Budapest - és vele Magyarország - kulturális életét az egész világ összpontosított figyelme kísérheti majd.

A Mediawave Pesten
A hazai közönség érdeklődésére így se lehet panasz, amint Körmendy Ferenc, a fesztivál művészeti tanácsának elnöke és Máté Péter, fesztiváligazgató megerősítette: a magyar közönség mai művészet iránt növekvő igényét jelzi, hogy tavaly 17 ezren látogatták meg a fesztivál eseményeit. Az idei fesztivál összköltségvetése mintegy kétszázmillió forint, hasonló a tavalyihoz. A főszervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. a költségekből 58 milliót fedez, melynek 90 százalékát a főváros adja. A teljes költségvetés háromnegyed részét a többi szervező és partner (budapesti külföldi intézetek, a Liliom utcai Trafó, stb.) állja.

A Budapesti Őszi Fesztivál zenei kínálata elsősorban a kortárs alkotásokra összpontosít. Immár hagyomány ez, amióta a fesztivál szoros együttműködésben alakítja műsorát a Filharmónia Budapest Kht.. által szervezett Korunk zenéje programsorozattal.

A Kolozsvári Magyar Opera
Különös becsben tartják a szervezők az operabemutatókat, amelyek megtartása az utolsó pillanatig kétséges volt. Végül a kulturális tárca "gyorssegélye" az utolsó pillanatban tette lehetővé a Kolozsvári Magyar Opera meghívását, amelynek oroszlánrész jutott a zenés színházi események között. Demény Attila két kamaradarabját is a szerző saját színpadi rendezésében láthatja a közönség október 24-én, a Millennáris Teátrumban. A Parafarm Orwell Állatfarm című kisregényéből készült, a librettót a mai magyar irodalom egyik kiemelt alakja, Visky András készítette. Ugyancsak Visky tollából származik a Bevégezetlen ragozás szövegkönyve, ezt Örkény István egyperces novellái ihlették.

A kortárs magyar opera örvendetes módon fölfedezi a 20. század magyar szépirodalmában rejlő értékeket. A fesztivál harmadik operabemutatója november 3-án, a Budapesti Bábszínházban Vajda Gergely Óriáscsecsemő című műve lesz, amely Déry Tibor színművének szövegét használja fel.

Az idei fesztivál zenei sorozatából további három program is kiemelkedik. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertje: október 21-én, 19.30-kor a Zeneakadémián Kurtág György művei csendülnek fel tolmácsolásukban. Kurtág, aki elsősorban kamarazenéjével szerzett világméretű elismerést a magyar zenei hagyománynak, viszonylag későn, hetvenedik éve körül érkezett el a szimfonikus zenekarhoz, minden bizonnyal tökéletesre csiszolt muzsikát hallhat tehát a közönség. A zenekart Kurtág közeli barátja, Peskó Zoltán vezényli, a próbákat a szerzővel folytatott műhelymunka előzte meg.

Alias Compagnie -
A szomszéd szaga
Október 26-án, az MTA dísztermében Eötvös Péter akadémiai székfoglaló koncertjére kerül sor. Az esemény ünnep a magyar zenei élet számára. A Németországban és Hollandiában élő zeneszerző itthon is egyre inkább művészetéhez méltó elismeréshez jut. Zenéje hozzáférhető magyar kiadású CD-ken, melyeket a BMC Records kiadó gondoz. Tavaly ezek alapján nyerte el Eötvös Péter a Gramofon klasszikus és jazz zenei magazin által alapított Magyar Klasszikus Díjat. Eötvös felvételei bizonyítják, hogy személyében nemcsak a századforduló kimagasló komponistáját tisztelhetjük, hanem olyan reneszánsz zeneművészt, aki előadóként, az európai zeneirodalom avatott tolmácsolójaként is minden elismerést megérdemel. Zeneszerzőként virtuóz hangszerkezelés, előadóként pedig professzionalista műhelymunka jellemzi. A koncerttel régi adósságát törleszti a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia.

Tavaly februárban hunyt el a 20. század egyik klasszikusa, Iannis Xenakis. Életművének szerves részét képezik a különböző ütőhangszerekre írt kompozíciók, amelyeknek avatott itthoni gondozója az Amadinda Ütőegyüttes ad koncertet november 1-jén, az Olasz Intézetben. Xenakis életműve megkerülhetetlen, olyan diszciplínák létjogosultságát igazolta a zenében, mint a matematika, vagy az építészet. A hangversenyen az ő ütőhangszeres művei mellett felcsendül Váczi Zoltán monumentális ciklusának, a Before Johnnak legutóbb elkészült, nyolcadik tétele, valamint Michael Askill és Fredrik Andersson egy-egy darabjának magyarországi premierjére is sor kerül.

október 18. 19.30 Bárka Színház, Vívóterem
Faragó Béla szerzői estje
A fény arcai - lemezbemutató koncert

október 19. 19.30 Új Színház
"Rezet" - az After Crying zenekar és alkotóműhely és a Brass in the Five rézfúvós együttes koncertje

október 21. 19.30 Zeneakadémia
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenye Kurtág György műveiből

október 24. 19. Millenáris Teátrum
Kolozsvári Magyar Opera
Demény Attila: Parafarm (kamaraopera)

Demény Attila: Bevégezetlen ragozás
haláltáncjáték (kamaraopera)

október 25. 19.30 Bárka Színház, Vívóterem
Az UMZE Kamaraegyüttes és vendégei
Amadinda Ütőegyüttes, Eötvös Péter

október 26.19.30 MTA Kongresszusi Terem
Eötvös Péter akadémiai székfoglaló hangversenye
A Magyar Rádió Gyermekkórusa (karigazgató: Thész Gabriella); Eckhardt Gábor, Nagy Péter - zongora; Pálfi József - hangtechnika, Rácz Zoltán - ütőhangszerek, Déri György - cselló, Klenyán Csaba, Rozmán Lajos, Vajda Gergely - klarinét

október 27. 19.30 Budapesti Operettszínház, Csillárterem
A Lux Nox együttes hangversenye
a BMC zeneműkiadónál megjelenő CD alkalmából

november 1. 19.30 Olasz Kultúrintézet
Az Amadinda Ütőegyüttes koncertje
In memoriam Iannis Xenakis

november 3. 19.30 Budapest Bábszínház
Gerhes Gábor: A T megtalálása
Vajda Gergely: Az óriáscsecsemő
kamaraopera énekesekre, hangszerekre, beszélőkre és bábokra Déry Tibor színműve alapján - ősbemutató!

www.festivalcity.hu/bof

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!