Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A megállíthatatlan R. Zs. érzelmi élete (Archívum)
Tűnődések Terézanyu felett
Szerző: I-Web.hu
2002. október 4. 10:18

     Rácz Zsuzsától ugyanakkor senki sem vitathatja el, hogy van magánélete, ami bizonyára nem sokban különbözik egy átlagos harmincéves, független pesti lány viszontagságaitól, tehát ezen nem fognak az elemzők marakodni egymással. Ugyanakkor az írónő - saját bevallása szerint is - lektűrt alkotott, a lektűröket pedig a kritikusok nem szokták analizálni. Feltehetően azért, mert a kommersz irodalmat jórészt a példányszám minősíti, hiába a kiváló szerkezet és nyelvezet, ha nem veszi senki - lektűrként tehát nem állja meg a helyét. Vagy ha csapnivaló, akkor senki sem ajánlja barátainak, nem veszi meg a rokonoknak karácsonyra, az eladott kötetek száma elenyésző marad. Ha egy könyv a hetedik kiadásánál tart, akkor olyan nagy baj nem lehet vele.

     Azért mégis érdemes "Terézanyut", ahogy a köznyelv hívja a kötetet, elemezgetni egy kicsit, már csak azért is, mert hátha mégis megfejthető a népszerűsége. Ha létezik ilyen kategória, márpedig az elmúlt években észrevétlenül kialakult, a Terézanyut a Bridget Jones-típusú munkák (Nick Horny, Sálinger Richárd stb.) csoportjába sorolhatjuk, és ezért az írónő sem haragudhat meg, hiszen maga is legalább harmincoldalanként említést tesz a kategória közimádatnak örvendő klasszikusáról. A hasonlóságok (kor, hányattatások a karriert és a magánéletet illetőn, önirónia) mellett számos különbséget fedezhetünk fel.

     Ott, Bridget Jones életében, létezik kiszemelt, ideális, meghódítandó férfi, itt csak férfitársadalom van, annak változatos egyedeivel, akik közül végül is egyik sem áll közelebb, sem távolabb a főhős Kéki Katától, mint bárki más. A Terézanyunak nincs eleje, közepe, vége, ily módon nem szokványos regény, hanem gyötrelmek és örömök tömkelege, melyek tetszés szerinti sorrendben olvashatók, hiszen hősünk láthatóan nem tanul és nem fejlődik a kudarcok hatására sem. Ugyanazokkal az illúziókkal és prekoncepciókkal megy el minden állásinterjúra és randevúra, mindegyiknek hasonló a vége, méghozzá alig pár oldalon belül.

     Ha happy end lenne a vége, márpedig a lektűröknek általában az, akkor elhihetné a - bizonyára többségében huszonéves vagy harmincas nő - olvasó, hogy bajára van megoldás, számára is létezik egy kijelölt tökéletes férfi, egy anyagilag és szakmailag egyaránt kielégítő állás, de Terézanyu egészen mást sugall. Nevezetesen azt, hogy nincs megoldás, az apró örömöket éljük át minél intenzívebben, mert gyorsan elillannak, a gyötrelmek ellen pedig vértezzük fel magunkat az irónia páncéljával. Kéki Kata nem hajlandó kompromisszumot kötni, kétszáz oldal után biztosak lehetünk abban, hogy nem létezik számára elfogadható munkahely, és a már az elején kirúgott, de végig jelenlévő Marci is inkább kivívhatja az olvasó rokonszenvét, mint Kata, aki legalábbis nem ad kielégítő magyarázatot Marcival való szakításáról. Persze ha Marci megmarad már az elején, akkor nincs Terézanyu, ha pedig a végén mégiscsak egymásra találnak, akkor bizonyára más lett volna Rácz Zsuzsa szándéka e kötettel.

 A szereplők (Miki, az öcs, barátnők, barátok) vergődése és kiszolgáltatottsága ellenére a Terézanyu vidám olvasmány, köszönhetően a szerző kiváló megfigyelőképességének és humorának. Néha egészen alapvető dolgokról van szó, mint például arról, hogy a próbafülkében mindenki torzszülött, és a titkárnő hanghordozásából azonnal megfejthető, hogy a nagyfőnök kíván-e velünk beszélni egyáltalán. Legmókásabbak mégiscsak azok a jelenetek, melyekben bizonyára keveredik a valóság és a képzelet: feltételezhető, hogy Kata/Zsuzsa nem terített le egy asszisztensnőt a tárgyalóban és lépett le a fikusszal, de a képzelt jelenet mulatságos leírása jól oldja a kudarcos állá sinterjú okozta feszültséget.

     Kata/Zsuzsáról volt szó, és ez nem véletlen. Ha valakinek kétsége lett volna afelől, hogy a kettő egy és ugyanaz, akkor meggyőzheti a tény, hogy a Terézanyu-könyv folyamatosan készül, íródik Kéki Kata által Rácz Zsuzsa Terézanyujának nagyjából a felétől.

Rácz Zsuzsa: Állítástok meg Terézanyut! (Bestline/Édesvíz Kiadó, 2002)

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!