Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nem akarják a díjat (Archívum)
A Krétakör elutasítja az alternatív jelzőt
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. október 3. 14:44

 

Szoruló Pál mondja:

Nem értem Schilling Árpádot és a Krétakör Színház társulatát. A színikritikusok szép díjat ítélnek nekik, mire ők ezt nem veszik át. Sőt határozottan visszautasítják az "alternatív" jelzőt, noha ahhoz a "legjobb" előtagot ragasztotta a tisztelt grémium. Nem értem, mi ez a rátartiság. Még azt sem veszik észre, hogy a művelt ítészek szótárában a sokat használt "alternatív" nem szitokszó, hanem önmagában is nemesítő besorolás. Aki ebbe a klubba tartozik, az e puszta tény okán a művészet hőse: nehéz terepen, erejét nem kímélve tör előre ismeretlen tájon. Nem alkuszik, nem elégszik meg a polgáriasult-intézményesült színház lehetőségeivel. Esze ágában sincs magára venni a "belső" struktúra elszürkítő, tehetséget ölő kereteit. Ó, hányan vallják, hogy ilyenek, hányan vállalnák boldogan ezt a minősítést!

Nem úgy a Krétakör! Udvarias, de kemény telefax-üzenetben tiltakozik, rajta mind a harminckét tag aláírása. Szerintük ők egyszerűen "színházat" csinálnak, esetükben a kategória minden egyéb nyelvi kiterjesztése fölösleges és hamis. Nem értem, miért tesznek úgy, mintha nem vennék észre, hogy az ő munkamódszerük (és ennek következtében olykor az elkészült előadás is) alapvetően nem olyan, mint sok más - egymáshoz jobban hasonlító - színházé. Nem értem, miért nem nyugszanak bele, hogy egyesek makacsul "alternatívnak" látják őket, és nem értem, hogy ezek az egyesek miért nem fogják föl: a Krétakör nem kér ebből a címkéből.

A tiltakozó levelet ráadásul franciaországi turnéjukról küldik, ami nagy nemzetközi sikerük újabb fényes bizonyítéka. Most már végképp nem értem, mi bajuk ezeknek az izgágáknak. Itthon minden előadásukra fokozott figyelem irányul, fél Európa közönsége őket akarja nézni, és akkor leállnak vitatkozni egy jelentéktelen szócskán.

Mintha nem volna édesmindegy. Amit csinálnak, hol rossz, hol jó, hol világszínvonalú. Nem értem, mit változtat egy apró besorolás. Hacsak nem számítjuk azt a néhány (tíz-) millió forintnyi különbséget, ami a működési költségek/támogatások területén jelentkezik.
Nem is értem, miért szeretnének letelepedni (mondjuk Budapesten), miért igényelnének állandó játszóhelyet és komoly költségvetést itthon - ahelyett, hogy továbbra is boldogan és elégedetten fogadnák el a külföldi támogatók segítségét, és élnék a vándorkomédiások dicsőséges és bohém életét.

Bevallom, azt sem értem, vajon miért nem hívták Grotowski híres színházi műhelyét (Teatr Laboratorium) Alternatív Színházi Laboratóriumnak, vagy Mnouchkine - a bevett modelltől erősen eltérő alternatívát kínáló - társulatát (Théâtre du Soleil) miért nem nevezik mondjuk az Alternatív Nap Színházának. És akkor Jerzy és Ariane egymás után vehette volna át a legjobb európai alternatív előadásnak járó díjat mondjuk az Állhatatos herceg és az 1789 című opuszokért. (Félreértés ne essék: semmi szín alatt nem akarnám Schillingéket egyikhez vagy másikhoz hasonlítani).

Nem értem továbbá, miért ilyen értetlen a színházi közösség és a kritikusi kar egy része. Nem értem, hogy egyes tisztességben megőszült művészek, ítészek - sőt olykor hivatalnokok is - miért támogatják évek óta makacsul ezt az akaratos társulatot. Miért próbálnak erejükhöz mérten mindent megtenni, hogy ezek a szerintük tehetséges emberek hozzájussanak a nekik kijáró térhez és levegőhöz. Miért igyekeznek őket még ismertebbé és elfogadottabbá tenni itthon és külföldön, miért ítélnek nekik díjakat, kitüntetéseket és támogatásokat - hisz nekik láthatóan semmi sem elég.

Egyvalamit viszont isten bizony, tényleg, végképp és egyáltalán - sőt: komolyan - nem értek. Ha már van színházteremtő ambíció és tehetség, s ha van támogató szándék, miért nem képes a kettő ügyesen-hasznosan egymásra találni? Hogy minősítéstől függetlenül megfelelő (új?) lehetőségek és keretek nyíljanak azon kevesek számára, akik akarnak (és tudnak) valamit mondani (hiszen most nemcsak a Krétakörről van szó) ebben az olykor igencsak megfáradt, színtelen-szagtalan színházi világban. Vagy ha értem, az nagyon szomorú, és akkor már szívesebben nem... Ezért nyilván akad, aki nem is érti, miről beszélek. Vagy hogy miért kell az ilyesmit bolygatni. De ne legyen Szoruló Pál a nevem, ha ki nem mondom: meg kéne próbálni végre megérteni egymást.

A levél szövege:

Tisztelt Kritikus Céh!

Speciális helyzetünkből fakadóan sajnos nem lehetünk személyesen jelen a mai ünnepségen. Amint az ebben a körben talán köztudott, a Krétakör állandó hazai próba- és játszóhely nélküli társulatként működései lehetőségeinek döntő hányadát külföldi partnereinek köszönheti, s ezért jelenleg is Párizsban játszik.  Ebből is látszik, de fontosnak tartjuk ezúton is újra leszögezni: bár körülményeink bizonytalanok és kiszámíthatatlanok, teljesítményünk bármely más "jelző nélküli" színházéval összemérhető.

Évek óta határozottan állítjuk: nem vagyunk alternatív színház. Ez a szó számunkra nem jelent semmit, nem vagyunk tagjai az Alternatív Színházak Szövetségének, s nem veszünk részt fesztiváljukon. Ezzel szemben az elmúlt két évben két előadásunkat válogatták be a reprezentatív POSZT hivatalos programjába. 2000. óta állandó, szerződtetett társulattal és műszaki-adminisztrációs stábbal dolgozunk, munkatársaink jó része diplomás, ha úgy tetszik "profi" színházi szakember. Éves költségvetésünk jelenleg a Minisztérium által az alternatívok számára biztosított teljes kerettel megegyező összeg. 2001. január óta hét ország 23 városában közel 200 előadást tartottunk 30.000 néző előtt. Produkcióink és művészeink is több rangos elismerésben részesültek. Ezek a tények, melyek törekvéseinket minden nyilatkozatnál pontosabban tükrözik. Szeretnénk, ha végre legalább a szakma felismerné és elfogadná: címkéket osztogatni könnyű, megszabadulni tőlük annál nehezebb.

Emiatt, köszönettel és tisztelettel ugyan, de nem vesszük át a W- munkáscirkusz című előadásunknak ítélt díjat. Gesztusunkkal nem magát az elismerést és a mögötte álló közösséget, csupán a jövőnket ellehetetlenítő besorolást utasítjuk vissza.

Reméljük, Önök értik, miről beszélünk, segítsenek megmagyarázni a kulturpolitikusoknak is, akiktől színházunk sorsa függ. Üdvözlettel:

Ari-Nagy Barbara, Ágh Márton, Bánki Gergely, Bányai Tamás, Bodi Lajos, Csákányi Eszter, Erős Balázs, Fazekas Péter, Gáspár Máté, Gebauer Orsolya, Gyabronka József, Katona László, Kiss Julcsi, Kovács Áron, Lang Annamária, Mervel Miklós, Mucsi Zoltán, Nagy Zsolt, Péterfy Borbála, Rába Roland, Ságodi Ildikó, Sárosdi Lilla, Scherer Péter, Schilling Árpád, Tasnádi István, Terhes Sándor, Tóth Péter, Tóth Mária, Varga Klára, Veress Anna, Viola Gábor, Werner Tilo

 
 
Jelenleg 1 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!