Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ország, vigyázz! (Archívum)
Új imázsreklám Magyarországról a tévében
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. október 3. 10:37

Csapjunk bele
a filmben nem szereplő lecsóba, kedves nézőtársak! Első kérdésünk mindjárt kettő: miért pont szeptember, és miért pont National Geographic? A turistaszezonnak, amilyen gizda volt, már régen vége, szeptember-októberben legfeljebb varjak érkeznek hozzánk a sarkvidékről, más utazó aligha. A National Geographic regionális adását meg kiválóan foghatják a környező országokon túl mondjuk még Lengyelországban is, de éppen a kormányzatilag beharangozott Észak-Amerika marad ki a szóráskörzetből. Merthogy kormányunk azt a direktívát adta ki, hogy fel kell lendíteni a tavaly szeptemberi terrortámadás óta visszaesett, az USA-ból és Kanadából érkező turistaforgalmat. A jelen dolgozatunkban tárgyalt országimázs reklámfilmnek sem a sugárzási ideje, sem a helye nem felel meg e célnak. És akkor még nem is beszéltünk a tartalomról.

A Take a turn!
szlogen kiagyalása bizonyára izzadtságszagú munkaórák százaiba telhetett, de a mondat illusztrálásához egy szálra fűzött képekre már nem áll ugyanez: közhely mind, simán leemelve a polcról. Villanásnyi időre feltűnik a jobb sorsra érdemes Hősök tere, de a filmben alkalmazott kameraállástól biztosan nem horgad fel senkiben az elemi vágy, hogy márpedig én ezt a teret élőben szeretném látni! Egy szőke leány pillanatnyi (de annál bárgyúbb) mosolya után madártávlatból tűnik elénk - vélhetőleg a frissen felújított - gyulai gyógyfürdő, a következő képsoron idős bácsi áll hóttegyedül egy medencében. A külföldi fejében megfogalmazódhat, hogy milyen jó hely Magyarország, ha a nyugdíjasoknak ekkora a fürdőszobájuk - illetve, milyen rossz hely, ha a nyugdíjasoknak csak közfürdőbeli tisztálkodásra telik. Valamint, ha a kutya se jár nálunk fürdőbe, ő minek jöjjön? A filmetűd végén láthatunk még táncoló piros papucsokat, yeah, sőt egy egész néptánccsoportot körbe-körbe keringeni, amibe még egy középfokú dervisképző tanfolyam után is beleszédülünk.

A reklám különösen azért elkeserítő,
mert láttunk már jobbakat. Itt van például a CNN-en (hát hol máshol) futó horvát munka, ami nem mond túl sok újat a napfényes tengerpart / sokszáz éves városkák témakörében, de azt szeretettel, jókedvűen teszi. Vagy például a hongkongi versenymű, amelynek az az egyszerű éca az alapötlete, hogy kérjünk fel a városunkban élő híres fotósokat egy városnézésre: olyan képeket láttatnak meg a nézővel, amitől az azonnal csomagolni kezdi a bőröndjét. De említésre méltó a Discoveryn látható román országimázs filmsorozat, ami viszont annyira jó, hogy nem is tűnik annak. Mármint országimázsfilmnek. Élő és igazi emberek vallanak hivatásukról, feltaláló bácsi meséli el, hogyan épített fel a semmiből egy vízimalmot, barlangász mutatja meg kedvenc helyét - mindezt angol felirattal, kedvesen, hitelesen.

Magyarországról
mi, akik benne élünk, sokkal szebben tudnánk mesélni, mint bármely reklámügynökségi kreatívasszisztensgyakornokhelyettes. De ha már a mi véleményünkre nem kíváncsi a megrendelő - holott a mi pénzünkből készíttette ezt a filmet -, megkérdezhetné például a Budapesten élő amerikaiakat (vannak legalább harmincezren), miért szeretik úgy ezt a várost? Vagy azokat a németeket, osztrákokat, akiknek köszönhetően egész évben telt házzal üzemelnek a magyarországi négy-öt csillagos wellness-hotelek.

Ami pedig a szlogent illeti,
ilyenkor sajnálja igazán az ember, hogy a filmet-tévét nem találták föl vagy négyszáz évvel korábban. Mert ha ezt az országimázsfilmet láthatták volna a Buda ellen vonuló török hadak, hát biztos, hogy azonnal sarkon fordulnak, és fejvesztve menekülnek hazáig. Take-oltak volna egy jó nagy turnöt. Ennyit a célokról és az eszközökről.

 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!