Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Lapszemle (Archívum)
Miről ír a hogyishívják?
Szerző: Monoki Kálmán
2002. szeptember 18. 17:19

"A magyar könyvpiac napjaink növekvő ágazata, az utóbbi években mindig az inflációnál nagyobb mértékben nőtt piaci forgalma"- állapítja meg a Tárki a hazai könyvvásárlási és olvasási szokásokról végzett felmérésében, melyet az elmúlt hónapokban készített a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének megrendelésére. Ennek a felmérésnek a megállapításai szolgálnak alapul Hanthy Kinga és Margittai Gábor tanulmányához, mely az Európai Utas hasábjain látott napvilágot. A 3028 felnőtt és 936 középiskolás közreműködésével elkészített felmérés többek között megállapította, hogy: "miközben a kiadott címek száma az elmúlt húsz évben nyolc és tízezer között mozgott, 2001-ben ismét az 1981-es esztendő kiugró átlagához tart."
A szerzőpáros a magyar könyvkiadás és könyvterjesztés több fontos szereplőjét bírta szóra, igen vegyes képet tárva az olvasó elé, néhol kicsit ellentmondva a felmérési eredményeknek is.
A sikerpropaganda hallatán Mátis Lívia, a Kortárs Könyvkiadó vezetője így kesergett:
" Csodálkozom a felsorolt adatokon, mert nem erősítik meg őket a tapasztalataim...Elkeserítő, hogy megjelenik egy kiváló kötet, ám ha a szerző nem tartozik azokba a körökbe, amelyek befuttatják a sikerembereket - biztosan elkallódik a mű."
Mészáros Sándor irodalomkritikus, a pécsi székhelyű Jelenkor Kiadó munkatársa kizsákmányolónak, elhibázottnak nevezte a jelenlegi magyar könyvpiaci struktúrát. "A felfedező, első köteteseket elindító, nehéz anyagi körülmények között vergődő kis kiadók tudatosan, gyakran misszióként vállalják a szerző felnevelésének hálátlan munkáját,...nem ritka azonban, hogy a befektetés hasznát a nagyobb kiadók fölözik le."
Kolosi Tamás a Líra és Lant Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója már másképpen fogalmazott. Szerinte a mai kultúraiparban nincsenek szunnyadó remekművek, minden megjelenhet, és meg is jelenik, s -ahogy fogalmazott-, majd az idő eldönti, mi mennyit ér.
A tanulmány szerzői szerint cseppet sem meglepő, hogy a közvéleménykutatási adatok szerint ma is a böngésző-tallózó technika a legelterjedtebb könyvvásárlási szokás a könyvesboltokban. Ennek okát elsősorban abban látják, hogy a médiumokban, egy-két üdítő kivételtől eltekintve (lásd Gondolat-jel; Irodalmi Újság) a kortárs hazai irodalmi kínálat nem kap hangot, s az egykor hagyományos könyves fórumokon, a napilapokban, folyóiratokban is a térvesztés jellemző. Azon lapoknál pedig, melyek esetenként még élnek ezzel az "ó divattal" az akadémikus irodalomtudományi zsargon és az egyszerű argumentációs logika terjedt el a könyvkínálat bemutatásában.
 Hanthy és Margittai szerint az internet a gyorsan beszerezhető, naprakész információival új pillér lehet a könyvkultúráról való tájékozódásban. Két internetes könyvkereső rendszert ki is emeltek a többi közül, a www.konyvkereso.hu, és a www.konyv.lap.hu weblapokat, melyek fülszöveg terjedelmű információikkal, a kiadók aktuális kínálatával könnyebb eligazodást nyújtanak a mai magyar könyvpiacon.

Hanthy Kinga-Margittai Gábor: Vásárra vitt irodalom; magyar könyvkultúra: sikertörténet vagy misszió?

Európai Utas 2002/2, 52-58. oldal


Kapcsolódó link: www.europaiutas.hu

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!