Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hat szerző díjat keres (Archívum)
Napokon belül megnevezik a The Man Booker díjra jelölteket
Szerző: I-Web.hu
2002. október 25. 12:10A brit irodalmi élet több mint harminc éve augusztus közepétől az október végi átadási ceremóniáig a Booker díj lázában ég. A legkiválóbb brit szerzőt jutalmazó elismerés odaítélése ugyanis folyamatosan a nyilvánosság előtt zajlik: a többségében a könyvkiadók által fölterjesztett körülbelül százharminc-százötven javaslatból az öt fős zsűri augusztus végére állítja össze a maga húsz tételből álló, úgynevezett bő listáját (long list). Ezen sem kis dolog szerepelni, hiszen a szerzők azonnal a kritika és az olvasók érdeklődésének előterébe kerülnek, ami az eladott példányok figyelemre méltó növekedésével is együtt jár.
Augusztustól szeptember végéig, - ebben az évben egészen pontosan szeptember 24-ig - tart a „hatos lottó”, azaz annak tippelése, jósolása, „lefogadása”, hogy vajon ki lesz a húszból az a kiválasztott hat (short list), aki közül végül október 22-én megnevezik az idei győztest.

V.S. Naipaul
Ian Mcewan
A tét pedig nem kicsi: az eltelt több mint harminc év során olyan világszerte ismert vagy ismertté vált alkotók fémjelzik a Booker díjat, mint V.S. Naipaul, John Berger, Nadine Gordimer, Kingsley Amis, Iris Murdoch, David Storey, Penelope Fitzgerald, William Golding, Salman Rushdie, Peter Carey, Michael Ondaatje vagy Ian McEwan.
Jelöltnek lenni egyszerre komoly elismerés és bíztatás: a legtöbben legalább kétszer-háromszor szerepeltek a hatos listán (short list) mielőtt átvehették a maguk Booker díját. Az idei long list-en szereplő húsz szerző közül a hat közé jutásra sokan a legesélyesebbnek az első regényéért tavaly már Whitbread díjjal

Williem Boyd
elismert Zadie Smith-t (The Autograph Man), az Any Human Heart-tal viharos sikert arató, amúgy már 1983-ban egyszer jelölt William Boyd-ot, a két eddig megjelent regényével (Such a Long Journey /1991/, A Fine Balance /1995/) mindkét alkalommal már a hat közé jutott  Rohinton Mistry-t (Family Matters) és a Who’s Sorry Now? című humoros regénnyel jelentkező Howard Jacobsont tartják a „bookmaker-ek”.
A díjat 1968-ban alapította az elmúlt években jelentős átalakuláson-felvásárláson átment Booker plc, amely tavaly – immáron Iceland Group plc-ként – kérte fel a díjjal kapcsolatos szervezési munkákat ellátó

Rohinton Mistry
bizottságot,hogy keressen új szponzort, mert ő maga kiszáll az irodalmi díj finanszírozásából. Míg a világ más tájain ilyen esetben kitör a pánik, és gyakran megszűnik maga a díj is, Nagy-Britanniában ez nem így történt. A valóban sok jelentkező közül végül idén áprilisban a Booker Prize Foundation az 1783-ban alapított The Man Group-pal állapodott meg. A befektetési és brókercég összességében két és fél millió fonttal (ez körülbelül egymilliárd forintnak felel meg!) támogatja az alapítványt, cserébe azért, hogy a díj neve öt éven át The Man Booker Prize for Fiction legyen… No comment.
A változás kihatott az idei jutalmak összegére is: a szerzőkre jutó összegek átlagosan másfélszeresükre emelkedtek, így a hat jelölt egyenként 2500

Howard Jacobson
fontot (kb. 1 millió forintot) kap, a 2002. évi Man Booker díj összege pedig 50 ezer font, azaz több mint húszmillió forint. Így talán érthető, hogy nem kell nagy hírverést csapni, az irodalom ismét a figyelem középpontjába került.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!