Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Élő múzeum (Archívum)
Kiasma, a többfunkciós modern művészeti központ
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 20. 14:18

A fotókat Dobó László
készítette
Kívülről a Kiasma épülete sem túl vonzó, belülről viszont annál lenyűgözőbb. Tágas, világos és fantáziadús terek tárulnak elénk. Az 1998-ban átadott, Steven Holl amerikai építész tervei alapján épített múzeum azért kapta a Kiasma nevet, mert az épület formája a görög X betű formájára emlékeztet.

Nemcsak modern múzeumról van szó, hanem aktív, élettel teli kulturális központról, találkozóhelyről is, ahol a látogatók sokféle élményt szerezhetnek, sokféle módon reflektálhatnak eseményekre. Itt nemcsak kortárs gyűjtemény található, amelyet finnországi és külföldi művészek alkotásaiból állítottak össze - és ki, hanem időszaki kiállítások és izgalmas programok is.

Már jól látható ez a szimbiózis az alsó szinten: az ívben hajló lépcső fölvezet a kiállítóterekbe, a másik, szintén íves oldalon viszont különféle termek találhatók. Ilyen például a szemináriumszoba, ahol vitákat és felolvasásokat tartanak, s ahol művészekkel lehet találkozni, beszélgetni. Az olvasósaroknak nevezett kuckóban művészeti tárgyú írások lapozgathatók. Az ívelt tér kifelé, nagy zöld parkra nyíló részében pedig a Kiasma kávézó található a Kiasma bolttal, ahol szakirodalom és folyóiratok sora kapható.

Ha a bejáratnál nem ezt az íves szárnyat választjuk, hanem jegyet váltunk a kiállításokra (5 euro), akkor a lépcsőn érdemes fölmenni a legfölső, ötödik szintre, amely a legfontosabb kiállítási tér. Itt ugyanis általában egy adott téma vagy művészek köré csoportosuló tárlat látható. A Studio K elnevezésű, majdnem 9 méter magas, két emelet felé nyíló teremben időszaki kiállítások tekinthetők meg.

Az időszaki kiállítások között látható volt az idén június végéig például Yoko Ono egyik műve, a Mend Piece for the World, az első változatát 1966-ban állították ki, azóta különféle variációkat láthatott a közönség New Yorkban, Vilniusban, Jeruzsálemben, Belfastban, Bonnban, Londonban és Koppenhágában. De láthattak az érdeklődők tárlatot Dan Graham tengerentúli művész 1965-2000 között készült műveiből is, voltak itt szobrok, installációk, filmek, a kiállítás a Kiasma után a düsseldorfi Kunsthalléba vándorolt tovább.

A Kiasma saját gyűjteménye a kortárs finn művészetre épül, de találhatók művek a környékbeli országok jelentős alkotóitól is. A gyűjtemény évente körülbelül 200 alkotással gyarapszik, a festményeken, szobrokon, installációkon kívül szép számmal akadnak grafikák, fotográfiák, videó- és médiaművészeti munkák.

Az alsó szinten, a lépcsősorok alatt pedig a Kiasma színház kapott helyet. Talán mindezek után már mondanunk sem kell, hogy a modern épületnek megfelelően a színház művészeti irányultságára az interdiszciplináris és kísérleti előadások jellemzők. Vannak saját produkcióik, de külföldi vendégjátékok és a finn avantgárd kulcsművei is láthatók itt.

A Helsinkibe tévedt magyar látogató sétál a verőfényes, sokfunkciós, játékos terű Kiasmában, s bármennyire nem akar is Magyarországra gondolni, hiszen örül néha, hogy távol lehet, óhatatlanul eszébe jut: milyen pezsgő életű művészeti központ lehetett volna a Bán Ferenc által az Erzsébet térre megálmodott Nemzeti Színház épületéből...

 

http://www.kiasma.fi

 

Néhány további finn kulturális portál:

http://festivals.fi

http://www.helsinkiexpert.fi

http://www.heureka.fi

http://www.taidemuseo.hel.fi

http://www.designmuseum.fi

http://www.kulttuuri.hel.fi

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!