Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Friss, fiatal hangok nagy lehetősége (Archívum)
Fesztivál a Bécs közeli Mödlingben
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 21. 16:34

 

Mödlinget sokan csak a Shopping City Süd-ről ismerik. Az előadásokhoz a városka múzeuma előtti tér, s az ott álló patinás épületek szolgáltak díszletül. Tavaly a Don Giovanni aratott nagy sikert, az idén Verdi Rigolettója volt műsoron. Az Opernwerkstatt Wien fiatal tehetségeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, így az előadások szereplőit a bécsi Zeneművészeti Egyetem énekszakos hallgatói közül válogatta.

A színlap ugyancsak változatos, Rigolettót egy kínai fiú, Maddelenát egy izraeli lány énekelte, Giovanna megszemélyesítője szintén kínai volt, Sparafucile szerepét holland énekesre bízták - és még számos nemzetiség képviseltette magát. Ahogyan ők mondták: páratlan lehetőség volt ez a közönséggel való találkozásra, önmaguk kipróbálására, nemcsak abban a tekintetben, milyen az együttműködési készségük a többiekkel, a rendezővel, hanem hogy például mennyire izgulnak egy valóságos előadáson, mennyire tudnak rögtönözni, ha hirtelen történik valami.

A társulat csak tavaly alakult, de története sokkal régebbre nyúlik vissza. Zenét művelő műkedvelők álltak össze évről évre muzsikálni - köztük orvosok, mérnökök, a legkülönbözőbb civil foglalkozásúak. Egy olasz karmester, Tiziano Duca ötlete volt a nyári zenélés, az ő kezdeményezésére - és szervezőkészségének köszönhetően - települhetett át a kis csapat éveken át pár hétre Friaulba, ahol a művészetkedvelő városka támogatásának köszönhetően kedvükre muzsikálhattak, s operaelőadásokat is létrehozhattak.

A támogatási kedv tavalyra elkopott, ám a karmester, valamint a hasonlóan lelkes bécsi rendező, Robert Sima úgy érezte, nem hagyhatják, hogy kárba vesszenek az eddigi fáradozások. Opernwerkstatt Wien néven közhasznú társaságot hoztak létre, s hozzáláttak terveik megvalósításához. Különös, mert egyetlen fillér állami támogatást nem kértek, holott Ausztriában bőven lenne ilyesmire lehetőség. Szponzorokat kerestek, és igen alacsony költségvetésű előadásokat igyekeztek megtervezni. Mödling városa szeretettel fogadta a társulatot, az első évben még csak a helyszínt biztosítva, az idén már némi szubvenció is akadt - látván, hogy a friss fiatal hangok, a hatalmas kedv és lelkesedés sikert hoz, és esetleg hírnevet a városkának.

Operaprojektek megvalósításában a karmesternek és a rendezőnek van gyakorlata: már Friulban is előadtak Mozart- és Rossini-műveket. Tiziano Duca pedig ismerős Bécsben, hiszen éveken át a Műszaki Egyetem zenekarának karnagya volt, tudja, hogy a Zeneművészeti Egyetemen magas szintű a képzés, és sok tehetség közül válogathat. Az idei, második szezon már nem korlátozódott Mödlingre: a Rigoletto két estén át Bécsben, a Műszaki Egyetem udvarán is ment.

 

 

Rigoletto - Opernwerksatt Wien

Rigoletto: Hai Tao Wang

Gilda: Teresa Gardner

Sparafucile: Tijl Faveyts

Maddalena: Anna Peshes

Giovanna: Guo Ling Li

Rendező:Robert Simma

Karmester: Tiziano Duca

AZ Opernwerkstatt Wien zenekara és kórusa

 

www.moedling.at

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!