Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Harnouncourt két díjat is kapott (Archívum)
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 17. 14:31

Az 1929-ben Berlinben Johannes Nicolaus de la Fontine d'Harnoncourt-Unverzagt néven született barokk specialista egy Graz környéki kastélyban nőtt fel, majd Emanuel Brabecnél tanult csellózni. 1952 és 1969 között a Bécsi Szimfonikusok tagja volt, 1953-ban feleségével megalapította a Concertus Musicus Wien nevű zenekart, amellyel egy csapásra a figyelem középpontjába került. Harnoncourt ugyanis írásos forrásokra támaszkodva a régi zene lehető legautentikusabb előadásmódjára törekedett. A zenekar Palais Schwarzenbergben évente megtartott koncertjeit a kritikusok nem fogadták kitörő lelkesedéssel, előadásmódját és a hangversenyeket megelőző intenzív kutatómunkát "bölcsész felfogásával" magyarázták.

A nagy áttörést és a szélesebb ismertséget az 1960-tól folyamatosan kiadott lemezei hozták meg. A sikert a Bach művek, a h-moll Mise, a Kantáták, a híres Monteverdi ciklus és végül a Mozart operák újszerű értelmezése hozta meg Harnoncourt-nak. Karmesteri karrierje 1970-ben kezdődött, olyan városok operaházaiban fordult meg, mint Milánó, Zürich, Amsterdam, Hamburg, Frankfurt és Bécs, a repertoárja pedig Monteverditől Straussig terjed.

Ausztriában különösen népszerű, tanít a salzburgi Mozarteumban, 1985 óta a Grazi Ünnepi Játékok állandó vendége. De a legjobban talán két évvel ezelőtt lopta be magát az osztrákok szívébe, amikor hatalmas sikerrel vezényelte a népszerű bécsi Újévi Koncertet.

Annak ellenére, hogy az általa képviselt stílust nem minden kritikusa szereti, szakmai sikereihez nem fér kétség, sőt sokan korunk legjelentősebb karmesterének tartják. 

Harnoncourt a 2002-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon varázsolta el a magyar közönséget: Mozart és Haydn műveiből válogatta a hangverseny anyagát, a koncerten a szintén nagy népszerűségnek örvendő Arnold Schönberg Kórus működött közre.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!