Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A Bodeni tó varázslata (Archívum)
Jelentős eseménnyé nőtte ki magát a bregenzi fesztivál
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 21. 17:33

Wopmann nevét ugyan jóval kevesebbet emlegetik, mint salzburgi kollégáiét, de senki nem vitatja, hogy ő varázsolta jelentős eseménnyé a két évtizede még csak "vidéki"-ként aposztrofált kis kultúrprogramot.  Ez nem csak a felejthetetlen tószínpadi előadásoknak köszönhető, hanem annak is, hogy profilt adott a fesztiválnak. A kőszínházba évről évre ritkán játszott, feledésbe merült, vagy éppen Ausztriában még soha be nem mutatott daljátékkal csábítja a közönséget - az idén Bohuslav Martinu Julietta című operáját tűzték műsorra. Míg a fesztiválszínházban évről évre változik a műsor, a tavon a díszlet bonyolult és költséges volta miatt csak kétévente van új bemutató. Az okok között szerepel persze az is, hogy a hathetes játékidő soha nem elég minden jegyigény kielégítésére.

Puccini Bohémélet című operájával szintén ez a helyzet. Tavaly pedig még az időjárás is kegyes volt: a 26 előadásból alig 3-at kellett a rossz idő miatt zárt helységbe helyezni. A tószínház több mint hatezres nézőtere 99 százalékig megtelt, ezáltal az egész fesztivál kihasználtsága 97 százalékos volt.  A Bécstől 700 kilométerre lévő kicsiny, hármas határ közeli városkába elsősorban a szomszédos Németországból érkezik a közönség. Közülük sokan jönnek a tavon át, hajón: a rendkívüli járatok közvetlenül a tószínházban kötnek ki, rendszerint épp naplemente táján.

Ez is beletartozik abba az összképbe, ami a Bohémélet közönségét idén is rabul ejtette - nem beszélve a fantasztikus díszletről. A két angol rendező, Richard Jones és Anthony McDonald a tószínpadot monumentális párizsi kávéházi asztallá varázsolta, amelyet székek vesznek körül - a méretek miatt a nem kevesebb, mint 200 szereplő sokféle szinten mozoghatott. Beöltöztetésük miatt újjáalakult a fesztivál kosztümrészlege: 30 sminkes gondoskodott az összesen 24 előadás estéjén kifogástalan megjelenésükről. A párizsi művészvilág megidézése így szinte tökéletesnek bizonyult: a Bregenzben honos Bécsi Szimfonikusokat az itt szintén nem ritka vendég Ulf Schimmer vezényelte. Mindezek ellenére, akik a Puccini-operára voltak kíváncsiak, azok nem jó helyen jártak: bár az erdetin egyetlen hangot sem változtattak, a környezet, a hatalmas kávéházi asztalokon egyfolytában kavargó színes, inkább musicalre emlékeztető sűrű élet a történet mélabújához nemigen illett. Az angol rendezők a mai ifjúságot akarták megidézni, s ehhez merészen használták a helyszín kínálta előnyöket. Az előadást technikailag nem érhette kritika: a hatalmas nézőtér minden helyére egyformán tisztán jutott el a hang.

Csalódtak viszont azok, akik Bohuslav Martinu Julietta című operájának ősbemutatójára voltak kíváncsiak.  A fesztivált nyitó előadás a kőszínházban majdnem megbukott, sokan rossz ötletnek találták, hogy a nehéz operát tapasztalatlan csapatra bízták. Katja Czellnik, a rendező a látványt mindenek fölé emelte. Az egy hang alapján Juliettát kereső főhős a cselekmény nélküli jelenetekben szinte elveszett, a közönséggel együtt: az egymást kergető, túlzsúfolt, lidérces színpadképek nyugtalanságot keltettek.

A fő attrakció Bregenzben szerencsére a tószínpad - a kőszínházba már csak azért is terveznek kevesebb előadást, mert esős napokon oda költözik a Bohémélet. A koncertműsor kellemesen semmitmondó, viszont siker a kiállítás: a Kulturhaus a 90-es éves francia-amerikai Louise Bourgois szobrásznő életművét mutatja be, olyan széles spektrumban, amilyenre eddig világviszonylatban nem volt még példa.

 

Puccini Bohémélet

Rendező és színpadkép: Richard Jones és Antony McDonald

Koreográfia: Philippe Giraudeau

Vezényel Ulf Schimmer (Bécsi Szimfonikusok)

Mimi: Mary Plazas; Virginia Tola; Alexia Voulgaridou

Rodolfo: Joseph Calleja; Alfredo Portilla; Rolando Villazon

 

Bohuslav Martinu: Julietta

Rendező: Katja Czellnik

Színpadkép: Vera Bonsen

Vezényel: Ditfried Bernet (Bécsi Szimfonikusok)

Julietta: Eva-Marie Westbroek

Michel: Johannes Chum

 

www.bregenzerfestspiele.com

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!