Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A konstruktőr ünnepnapjai (Archívum)
Kassák-jubileum Óbudán
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 19. 14:09

1967-ben, amikor Kassák 80 évesen a Fényes Adolf Teremben még önköltségen állította ki új képarchitektúráit, senki sem gondolta, hogy nem egész tíz évvel később, az állam önálló múzeum alapításával tiszteleg majd a kiváló művész előtt. Az immár két évtizede működő óbudai múzeum 1976-tól rendszeres kiállításokon mutatja be látogatóinak Kassák alkotói hagyatékát és a művész fontosabb életrajzi dokumentumait. E tematikus tárlatok sorába tartozik a rendezők által "Kassák születésnapjai" címre keresztelt, június 22-én megnyitott kiállítás is.

Kassák Lajos:
Képarchitektúra, 1922
A tárlat törzsanyagát olyan fotók, levelek és kiadványok alkotják, melyek a művész jubiláris születésnapjaira szervezett programok, kiállítások és összejövetelek hangulatát, valamint a művész bensőségesebb, kollegiális és baráti kapcsolatait dokumentálják. Jubileumi vernisszázsok fotói, ünnepi kiadványok köszöntői, baráti hangvételű üdvözlő levelek (többek között Máraitól, Weörestől, Latinovits-tól), sőt Kassáknak ajánlott kották mesélnek arról a légkörről, melyben a művész viszontagságos élete során egyáltalán méltatást és elismerést kaphatott.

A kiállítás kissé száraznak tűnő, dokumentarista részleteit remekül ellensúlyozzák azok a sokkal szélesebb érdeklődésre számot tartó képek és műtárgyak, melyeket képző-, illetve fotóművészektől kapott ajándékba az aktivizmus apostola. Gadányi Jenő, Berény Róbert és Hincz Gyula képeit Ferenczy Béni plakettjeit neves magyar fotográfusok Kassák-portréi egészítik ki. Ezek a fotók, Kassák munkáról és hitről vallott önvallomásaiként teszik teljessé a kiállítás anyagát. Révai Ilka 1917-es, Pécsi József 1927-es portréi, vagy később Koffán Károly 1967-ben készült fotói mérföldkövekként jelzik az idő múlását nemcsak Kassák munkásságában, hanem egyben a kiállítás időrendjében is.

 

Illusztrációk:

Révai Ilka: Kassák Lajos, 1917

Pécsi József: Kassák Lajos, 1927

Ferenczy Béni: Kassák plakett, 1947

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!