Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
?Euro-Néptánc Grand-Prix? (Esemény-tár)
rendezvény megszervezéséről állapodott meg a Hagyományok Háza
Szerző: Papirusz
2007. október 17. 14:50
?Euro-Néptánc Grand-Prix? A 2008. év második felére tervezett „Euro-Néptánc Grand-Prix" (Euro-Folkdance Grand-Prix), azaz modern néptánc fesztivál és verseny nagyszabású rendezvényének szervezését alapvetően az a célkitűzés inspirálta, mely szerint a mai kor igényeihez, stílusához való alkalmazkodás elősegítheti a hagyományos értékeknek a fiatalabb generációkkal való elfogadtatását és átörökítését, valamint ezen értékek ilyen formában való hosszú távú fennmaradását.

Az eseményt támogatásáról biztosította számos közismert és legendás hazai zeneszerző személyiség is: többek között Presser Gábor, sok, a mai napig elévülhetetlen zenemű és feledhetetlen sláger megkomponálója; Frenreisz Károly, filmzenék és egyéb slágerek szerzője; Török Ádám, az egykori Mini együttes tagja és zeneszerzője; Szolnoki Péter és Török Tamás a Bon-Bon együttesből; Molnár Gábor és Németh Miklós, a Fool-Moon együttes tagjai és zeneszerzői, akik révén az együttes a „Vidróczky híres nyája" című népdal modern átiratával első helyezést nyert európai és világ a cappella versenyeken.

Az „Euro-Néptánc Grand-Prix" versenyre meghívást kapnak az Európai Unió tagállamai által delegált néptáncegyüttesek, melyeknek feladatuk lesz saját hagyományos népzenéjük és táncuk a XXI. század elvárásainak megfelelő formában való átdolgozása és előadása. A versengés tárgyát tehát a hagyományos népi zene és táncelemeket megőrizni képes, de egyben a mai kor igényeihez való alkalmazkodás formája és módja képezi.

A versenyzők teljesítményét egy nemzetközileg is elismert, neves tagokból álló szakmai zsűri értékeli. Emellett kiosztásra kerül a nevezett országokból beérkezett szavazatok alapján megítélt közönségdíj is.

A díjkiosztó gálaműsort követően a hazai és külföldi művészek („Össztánc az értékek reneszánszáért" szlogennel) közös, egész éjszakába nyúló táncba hívják az ún. amatőr zene- és tánckedvelő közönséget. Az esemény célja, hogy elősegítse e régi-új szórakozási lehetőség, az európai hagyományokban gyökerező, de újszerű zene és tánc nyelvén történő kulturális párbeszéd megkedveltetését. 

Az esemény szervezésének első lépéseként a rendezők pályázatot hirdetnek (http://www.modernneptanc.hu/) a magyar, magyarországi kisebbségi, etnikai népzene, népdal XXI. századi modern átiratának zenemű formájában történő elkészítésére.
 
 
Jelenleg 0 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés