Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Fókuszban a hatvanas évek (Archívum)
A bécsi Modern Művészeti Múzeum kiállítás-sorozatának első válogatása
Szerző: I-Web.hu
2002. július 22. 14:44


Az elmúlt évek egyik legjelentősebb kulturális eseménye volt tavaly ősszel Bécsben az MQ, azaz a MuseumsQuartier, a város új múzeum-negyedének a megnyitása. A legtöbb turista által amúgy is felkeresett Kunsthistorisches Museumtól vagy az ugyancsak sokakat vonzó Mariahilferstrassétől alig pár lépésre kialakított új épületegyüttesben kapott helyet – több más kiállítási intézmény, köztük az egyik legnagyobb Schiele- és Klimt-gyűjteményt is bemutató vadonatúj Leopold Múzeum társaságában – a korábban a Lichtenstein palotában, távolról sem ideálisnak nevezhető körülmények között működött Musuem Moderner Kunst (MUMOK), azaz a Modern Művészet Múzeuma.
Most az MQ-ban egy kilencszintes, összesen 4800 négyzetméter alapterületű új épületbe, a lehető legkorszerűbb körülmények közé került az intézmény, s nyitó kiállításként mi mással is állhattak volna a nagyközönség elé, mint saját, eddig így, egyben még sosem látott (csaknem) teljes gyűjteményükkel. Azt az anyagot még a múzeumot az elmúlt tíz évben vezető (és jelentősen fejlesztő), de éppen a megnyitót követően leköszönő igazgatója, Hegyi Lóránt állította össze.
És most pedig már itt van a Hegyit követő új igazgató, Edelbert Körb első válogatása, egy több évesre tervezett kiállítás-sorozat első állomása. A koncepciót is előrevetítő Focus 01 című tárlat a hatvanas éveket veszi górcső alá, a múzeum hatalmas gyűjteményéből ezúttal a bécsi akcionizmus, a fluxus, a pop art és az új realizmus alkotóinak ekkori munkáiból válogatva – mások mellett – mondjuk csak Andy Warholtól vagy Christótól mondjuk csak Césaron, Stefan Wewerkán, Robert Rauchenbergen, Claes Oldenburgon, Rudolf Schwarzkogleren, Herman Nitschen át mondjuk csak Nam June Paikig. Ráadásul az egy-egy szintet elfoglaló fluxus-, illetve bécsi akcionizmus bemutatókon a művek mellett hatalmas szerep jut a különféle (írott, fotografált, vagy filmezett) dokumentumoknak is; a bécsi művészek (sokszor  idegborzoló) aukcióit  például csaknem húsz videóprojektor, illetve két vetítő-box tárja a látogatók elé.
A kiállításhoz a múzeum épületében számos program is kapcsolódik, melyek közül a happening műfajáról készített 45 perces filmösszeállítást a látogatók az intézmény vetítőtermében folyamatosan is láthatják.

A Focus 01 válogatása 2003. október 26-ig várja a látogatókat, keddtől vasárnapig 10 és 18, csütörtökönként pedig 10 és 21 óra között a MuseumsQuartier-ben (Bécs, Museumplatz 1.)
 

További információ:
 www.mumok.at


 

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!