Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Képcsináló, festékkel és fénnyel (Archívum)
Peter Greenaway kiállítása a MEO – Kortárs Művészeti Gyűjteményben
Szerző: eva
2002. augusztus 15. 15:25

A most hatvan éves Peter Greenaway-ről talán kevesen tudják, hogy eredetileg nem filmrendezőnek, hanem festőnek tanult, s miközben első kiállítását már huszonkét évesen megrendezhette, első rövidfilmjét majd csak két évvel később forgatja. És bár ma már világszerte nagysikerű rövid- és játékfilmek sikeres rendezőjeként tartják számon, ő maga ma is úgy nyilatkozik: „A festészet számomra állandó szükséglet. Amikor filmet, vagy operát rendezek, mindig késztetést érzek, hogy párhuzamosan a vásznon is vizuális kommentárt, vizuális alternatívát készítsek.”
A MEO – Kortárs Művészeti Gyűjtemény most elhozta Budapestre a világhírű rendező 1963 és 1999 között készített festményeinek, rajzainak és kollázsainak egy igen bő válogatását, hogy a magyar közönség a filmrendező Greenaway után megismerkedhessen a nem kevésbé tehetséges képzőművész Greenaway-jel is. Sőt, a művészetteoretikussal is, hiszen a képek mellé az alkotó gyakran fűz magyarázó-kommentáló szövegeket is, amelyek ugyanolyan fontos részei a kiállításnak, mint maguk a képek. A képek, amelyek sokszor a lehető legközvetlenebbül kapcsolódnak egy-egy Greenaway-filmhez (mint legmarkánsabban talán az Keresztül H-n sorozat skiccei a hasonló című rövidfilmhez; milyen jó lenne, ha a kiállításban magát a filmet is megtekinthetnénk), máskor csak áttételesebben, mint amilyenek például A rajzoló szerződése című filmnek a magában a filmben készülő képeket idéző Greenaway-rajzai, vagy például az a festmény, amelyet a művész egyik filmjének díszletébe készített (bár aztán a megvalósult filmbe végül is nem tett be; hogy miért nem, arra ugyancsak egy rövid szöveges kommentár utal).
Az ismert rendező ismeretlen képzőművészeti munkáiból összeállított izgalmas
kiállítás augusztus 25-ig látható a MEO – Kortárs Művészeti Gyűjteményben (Budapest, IV. kerület, József Attila utca 4-6.), keddtől vasárnapig 11-től 18, pénteken 11-től 22 óráig.

www.meo.org.hu


 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!