Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mégis, kinek az igaza? (Archívum)
Szabó István: Szembesítés
Szerző: Szászi Zsuzsanna
2002. november 11. 13:43

 

Szabó István a Szembesítés című, legutóbbi filmjében történetet mesél két emberről: az egyik azt gondolja, hogy a karmester nem politikus, mert a zene nem fegyver, a másik pedig tudni véli, hogy a siker hatalom, és akinek hatalma van, az nem független. A film Wilhelm Furtwängler, a harmadik birodalomban hatalmas karriert befutó, és valóban századunk egyik legkarizmatikusabb karmesterének tárgyalásáról szól. A rajta háborús bűnöket számon kérő amerikai tiszt 1946-ban a győzteseket megillető erkölcsi fölény birtokában, a győztes oldalról érkezik az elgyötört Németországba. Feladata nem egyszerű: igazságot kell tennie.

Steve Arnold, a haláltáborokat végiglátogató kihallgató tiszt jogos indulattal keresi a bűnösöket abban a világban, ahol a diktatúra egyetlen öröksége a káosz, és ahol csak vesztesek vannak. Számára a képlet egyszerű és átlátható: a gonoszokat meg kell büntetni, a jókat pedig meg kell jutalmazni. Márpedig Steve Arnold biztos a dolgában, az ellenséget legyőzték, a hatalom kiszolgálóinak bűnhődniük kell. Elvileg még igaza is van, csak hát mifelénk Európában a dolgok néha nagyon összekuszálódnak. Ezt a forgatókönyvíró Ronald Harwood éppolyan jól tudja, mint Szabó István, aki kellemetlen helyzetbe hoz bennünket. Ülünk ugyanis a moziban, és ahogy a film halad előre, lassan azon kapjuk magunkat, hogy szánalommal vegyes rokonszenv ébred bennünk a karmester iránt.  Sőt: mint a filmben szereplő két fiatal, Emmi Straube és David Wills, mi is kezdünk megbocsátani neki, mert lehet, hogy rossz helyen volt rosszkor, lehet, hogy magánemberként gyáva volt és megalkuvó, de legalább képes volt a háború dühöngő rombolása közepette maradandót alkotni. Már éppen elszégyellnénk magunkat, hogy a morálisan alacsonyabb rendűnek látszó, megtört bűnös pártját fogtuk, amikor színre lép a szovjet tábornok, Dymschitz, aki még jobban összezavar minket. Ő ugyanis pontosan tudja, hogy nem mindig az a bátor, aki vész esetén elhagyja  az országot. Mert maradni néha sokkal nehezebb. Most már abban sem lehetünk biztosak, hogy Furtwängler gyáva volt, de akkor miként lehetséges, hogy az amerikai tisztnek is igaza van...?
Csak nézzük ezt a vállaltan egyszerű, hagyományos eszközöket használó filmet, gyönyörködünk Stellan Skarsgard és Harvey Keitel színészi játékában, és épp olyan kellemetlenül érezzük magunkat, mint a karmesteri pálca helyett jegyzeteit szorongató, kényelmetlen széken feszengő karmester, vagy a megszokott környezetéből kiszakított, kihallgató tiszt szerepkörébe helyezett biztosítási ügynök.
Hallgatjuk az érveket, bólogatunk, hol ennek, hol annak drukkolunk - és irigyeljük a kanadai professzort, aki mindig tudja, kinek van igaza. Mi ugyanis hiába töprengünk napokig, vajon ki a bűnös és ki az áldozat, kinek jár büntetés és kinek feloldozás, mint már annyiszor, most sem tudjuk eldönteni.
De legalább láttunk egy jó filmet.

Kapcsolódó linkek

www.cinematrix.hu


 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!