Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Beszédes számok (Archívum)
Több mint 60 ezer érdeklődő a 22. Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Szerző: E.E.
2002. szeptember 30. 14:46

A 22. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) 17 napján (2002. március 15-e és április 1-je között) 178 előadást tartottak a fővárosban és 11 vidéki nagyvárosban. Összesen 27 külföldi együttes és 144 előadóművész lépett fel hazánkban, a magyarországi együttesek száma 105, az itthoni szólistáké, egyéni fellépőké 145 volt.
Összesen 50 hangversenyt, hét opera-előadást, 13 színházi és irodalmi estet, kilenc templomi koncertet, hat népzenei programot, négy dzsesszkoncertet láthattunk-hallhattunk. A táncművészeti előadások száma 16, az operetteké 9, a gyermekprogramoké 10 volt, s mindezek mellett 36 kiállítás nyílt meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül, köztük olyan szenzációszámba menő is, mint Henri-Cartier Bresson retrospektív tárlata vagy Robert Capa kiállítása, amely még májusban, a Fotóhónap 2002 keretében is vonzotta a fotográfia szerelmeseit.
Néhány hangverseny iránt jóval nagyobb volt az érdeklődés, mint amennyien befértek az adott terembe. A fesztiválzáró koncerten, Kiri Te Kanawa estjén például izgulhattak a tűzoltók, mert középen négyesével sorakoztak a pótszékek a hatalmas Budapest Kongresszusi Központ nézőterén. Pedig borsos árat kellett fizetniük a zenerajongóknak ezért a koncertért és néhány más, kiemelt eseményért: a legdrágább belépők 12 ezer forintba kerültek. Igaz, a legolcsóbb jegyek mindössze 500 forint közül mozogtak, s a BTF hagyományainak megfelelően ezúttal is akadtak ingyenes koncertek, amelyekre jegyeket lehetett igényelni. Az átlagár 3600 forintra jött ki, s ebbe nem számítanak bele a múzeumi belépők.
A 12 ezer forintos belépőnél aligha vigasztal, ha tudjuk: a jegybevétel messze nem fedezi a költségeket. Nyugat-Európában sem élnek meg a nagy, rangos fesztiválok csupán a jegybevételből, nincs fesztivál támogatók nélkül. Pedig arrafelé jóval magasabbak a jegyárak, meg persze a fizetések is.
Mivel a fesztivál az idén is bővelkedett rangos fellépők és igazi világsztárok bemutatkozásában, nem csoda, hogy körülbelül az összes költség felét a fellépő művészek tiszteletdíja adja. Pedig sokan alacsonyabb gázsiért is hajlandók eljönni hozzánk, mint amennyiért például Ausztriában fellépnének. Állítólag szeretik Budapestet, az itteni értő és hálás közönséget.

 

 

 

 

 

Készülődés 2003-ra

Éppen csak elkészültek az összesítések az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválról, máris elkezdődött a következő szervezése. Igaz, a valódi tervezés jóval korábban indul, hiszen a legnagyobb sztárok naptára három-négy évre előre betelik. Mindenesetre úgy tetszik, jövőre sem lesz hiány kiemelkedő eseményekben. Fellép például Budapesten a világhírű karmester, Lorin Maazel.

A Budapesti Fesztiválzenekar évről évre nyitó koncertet ad a legkiválóbb vendégkarmesterek és/vagy szólisták fellépésével. 2003-ban Vadim Repint hegedűművész muzsikál a zenekarral, őt – Maxim Vengerov mellett – sokan a fiatal nemzedék legtehetségesebb hegedűművészének tartják. Karrierje azzal indult, hogy 11 esztendősen megnyerte a poznani Wieniawski-versenyt. A koncerten nemcsak a kiváló hegedűművész játékát élvezhetjük majd: a Budapesti Fesztiválzenekart Yakov Kreizberg dirigálja, aki dolgozott Leonard Bernsteinnel is.
Fellép jövőre napjaink egyik vezető európai historikus együttese, a La Stagione Frankfurt. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekart pedig az egyik legnevesebb karmester, Sir Neville Marriner dirigálja. Koncertet ad a 23. Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Camerata Salzburg, amely zenekarért versengenek a jobbnál jobb karmesterek. Budapesten az angol Sir Roger Norrington dirigálja az együttest, amellyel hallható az Argentínában született neves mezzoszoprán énekesnő, Bernarda Fink is.
A magyarországi zenei élet kiemelkedő eseménye lehet Lorin Maazel budapesti fellépése, a világhírű hegedűművész és karmester a Bajor Rádiózenekart vezényli majd. Jövőre lesz Vásáry Tamás 70, a Liszt Ferenc Kamarazenekar pedig 40 éves. Születésnapi koncertjükön világnagyságokkal lepik meg magukat és a közönséget: Jose van Dam, az ünnepelt belga basszusbariton és Maurice André trombitavirtuóz érkezik köszöntésükre.
Szintén csemegének ígérkezik Eötvös Péter, Markus Stockhausen és a BBC Symphony Orchestra közös hangversenye. A fesztivál záró eseménye is rangos, vonzó európai zenei est lesz: az Európai Unió Ifjúsági Zenekara (EUYO) muzsikál Budapesten, az az együttes, amelynek Vladimir Ashkenazy a zeneigazgatója.
Ismét lesz tematikus minifesztivál a BTF keretein belül: amint idén a Carmen, 2003-ban a Carmina Burana áll a táncszínházi produkciók középpontjában.

Részletes információ: www.festivalcity.hu

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!