Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A légy filozófiája (Archívum)
Ludwig Wittgenstein nyomán szabadon
Szerző: I-Web.hu
2002. július 18. 14:33

Érdekes módon a Berlinben eltöltött közel három hónap alatt egyetlen legyet láttam, de még abban sem vagyok egészen biztos, hogy valóságos volt. Úgy emlékszem, az első napokban néhány pillanatra beröppent a szobámba, majd gyorsan távozott is az ablakon keresztül. De az egészben az a gyanús, hogy emlékemben e röpke eseménysorozathoz elválaszthatatlanul hozzákapcsolódik édesanyám hangja, amint azt mondja: "te büdös légy". Így pedig csak anyám szokott fogalmazni, mint ahogy egyedül tőle hallottam azt a sajátos összetételt is, hogy be kell csukni a konyhaajtót, mert "tele leszünk legyekkel". Ám mindezt ő ott nem mondhatta, hiszen sohasem járt arrafelé, úgyhogy meglehet, az az egyetlen berlini légy is, amit látni véltem, álom szüleménye volt csupán.
Berlinben tehát nem kell attól félni, hogy tele leszünk legyekkel. Ebben a városban tudniillik, s erre én is csak most, utólag döbbentem rá, nincsenek legyek. Bizonyára egyszerűen kiirtották őket. Emellett szól az a tény, hogy az egyik nagyáruházban nem kevesebb, mint huszonhárom fajta rovarirtó szert számoltam össze.
De ha már itt tartunk, meg kell vallanom, nekem mindig is súlyos gondot okozott Ludwig Wittgenstein híres megjegyzése, miszerint a filozófia feladata kisegíteni a legyet a palackból. Minek kisegíteni, amikor úgyis tele vagyunk vele? - tettem fel a súlyos kérdést még ott, a szülőfalumban, s természetesen nem tudtam értelmes választ találni rá. Mindenesetre már akkor sem tartottam különösebben épületesnek azt a diszciplínát, amelynek eredményességét azon lehet lemérni, hogy még inkább elszaporodnak konyhánkban a legyek.
Berlinben kellett azonban rádöbbennem, hogy e talányos és látszólag megejtően ostoba megjegyzésnek micsoda súlyos művészetfilozófiai vonzatai vannak, legalábbis lehetnek. A művészet vége után című legújabb könyvében Arthur C. Danto amellett érvel, hogy a mindennapi nyelv filozófiája, aminek Wittgenstein volt a fő kezdeményezője, milyen bravúros párhuzamba állítható a hétköznapi banalitásokat ünneplő pop arttal, amelyben viszont Danto - szerintem joggal - a posztmodern művészet berobbanását éri tetten. A párhuzam megerősítéseképpen a neves művészetbölcselő épp Wittgenstein légy-hasonlatához nyúl vissza, külön kiemelve, hogy a nagy osztrák filozófus a légyre hagyta annak eldöntését, hogy milyen úton-módon küzdje ki magát a palackból, már amennyiben egyáltalán szándékában áll ilyesmi. Vagyis, a szigorú modernizmussal szemben, amely megpróbálta egyértelműen meghatározni, mi hogyan legyen, a wittgensteini légyben Danto számára nem kevesebb, mint a határtalan posztmodern szabadság testesül meg, amit egyébként a kiváló New York-i művészetfilozófus nem győz ünnepelni. Csak egy dolgot nem vesz számításba, azt tudniillik: vajon mit ér az a fene nagy szabadság és pluralizmus, ha nincs aki éljen vele? Ha, mint arra berlini tapasztalataim óvatosan figyelmeztetnek, nincs légy.

Sebők Zoltán

 

 

 


 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!