Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A szív svéd és magyar segédigéi (Esemény-tár)
Per Olov Enquist: Lewi útja
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. április 29. 11:47

A Lewi útja hallatlanul izgalmas könyv. Ezt érdemes előrebocsátani, mert lehet, hogy ha valaki meghallja a témáját, a pünkösdista szabadegyház 20. századi kialakulását, azt hiheti talán, száraz dokumentumregényt, netán oknyomozó kötetet vesz a kezébe. De téved. Igaz, aki olvasta a magyarul is megjelent Enquist-köteteket (A tribádok éjszakája, Képcsinálók, Strindberg - életjáték, Hamsun és Az udvari orvos látogatása), pontosan tudhatja: a kortárs svéd irodalom legjelentősebb írója a dokumentarista hátteret fölhasználva szenvedélyes regényt vetett papírra. Talán a legfontosabb regényét. Enquist vérbeli drámaíróként önéletrajzi elemekkel átszőtt, fordulatokban bővelkedő regényt írt. Nagyon is személyes művet. Ő ugyanis beleszületett az általa megrajzolt miliőbe.  

A Lewi útja a legjelentősebb 20. századi svéd népmozgalom, a pünkösdista szabadegyház kialakulását, robbanásszerű terjedését, majd a "birodalmommá" válással természetesen kialakuló konfliktusokat ábrázolja a mozgalom két vezetője, Lewi Pethrus és Sven Lidman életén keresztül. Roppant eleven képet fest kettőjükről, merőben eltérő személyiségükről, hol együttérzéssel, hol iróniával ábrázolva a két különböző jellemet, erős egyéniséget. 

A pünkösdista mozgalom Svédországban a 20. század elején a semmiből indult, Lewi teremtette meg a maga rendkívüli képességeivel, ám aztán túl nagyra nőtt: már több, mint 200 millió tagja van szerte a világon. Rendkívül demokratikus mozgalom volt ez, hiszen az indulás után a közösségek mind függetlenek voltak, s a szabadságot, az önállóságot jelképezték. A hierarchiát ma sem ismerik, nincs főpapság, az emberek önként vesznek részt benne, a kis közösségek a prédikátorok köré szerveződnek - már önmagában ebből sok minden megérthető a svédek demokratikus érzületéből. Nem csoda, ha ez a mozgalom rendkívül fontos volt Svédország 20. századi történetében, amelyben sokszáz népmozgalom létezett.

Esterházy Péter, Váradi Júlia
és Per Olov Enquist

A könyvfesztivál egyik legizgalmasabb találkozóján, amelyen hármasban beszélgettek: Per Olov Enquist, Esterházy Péter és Váradi Júlia. A népszerű magyar író hamar megtalálta a kapcsolódási pontot kettőjük között. A szív segédigéi ugyanis Esterházy anyakönyve 1985-ből, a két utolsó regénye az apakönyve. Amint a Lewi útja meg Enquist anyakönyve. Látszólag legalábbis. Nem csoda mindenesetre, hogy ez a legszemélyesebb regénye. De ez a személyesség azért rafinált. "A bravúrhoz az is hozzátartozik, hogy nem látszik a bravúr" - állította Esterházy Péter a könyvről.  Amint ez az anyakönyv-apakönyv is csak látszólagos kapcsolódási pont. Enquist ugyanis nem ismerte a messze északon élő édesapját. Az édesanyjával nőtt fel, aki tanárnő volt - mint Esterházy Péteré, jegyezzük meg "mellékesen".

Esterházy Péter
(Dobó László felvételei)

Enquist viszont bevallja: jó volt a mamával felnőni, így nem nehezedett rá semmiféle apai teher. Igaz, volt azért teher gyerekkorában bőven, hiszen a pünkösdisták tilalmi listáján szerepelt például az alkohol, a színház, a mozi, a tánc...De amint említi: utólag visszatekintve nem bánja, hogy a mozgalom szabályai ennyi mindent tiltottak a pünkösdistáknak. Az tény, hogy a regényben fontos az anya megértése, ám ez sokkal inkább önmaga megértését jelenti. Lám, máris itt a radikálisan eltérő kiindulópont a két író között: amikor Esterházy Péter megírta A szív segédigéit, nem a mamájáról akart írni, nem őt akarta megérteni, hanem volt egy regénytémája, amelyhez aztán a mama figuráját választotta. Persze, Enquistnél sem egyszerűen a mama volt a lényeg, amint bevallja. "Nem értek mindent most, a regény megírása után sem a mamámról. De többet értek magamból" - szögezi le.

 

Per Olov Enquist: Lewi útja (Európa Könyvkiadó, 2003, fordította: Kúnos László és Szőllősi Adrienne, 633 oldal, 2200 forint)

www.europakiado.hu

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!