Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Meztelen Shakespeare (Archívum)
Peter Brook új Hamletje
Szerző: Madary Orsolya
2002. július 5. 13:49

„Olyan élő művészeti ágban, mint a színház, a közönség a kor szemüvegén keresztül szemléli az előadást. Minden kor Hamletje más és más. Az én feladatom, hogy kapcsolatot létesítsek Shakespeare és a 21.század között.” – nyilatkozta az orosz származású angol rendező, aki 1955 óta ötödik alkalommal vállalkozott arra, hogy színre vigye a Hamletet.

Negyvenhét év telt el azóta, hogy Brook első ízben színpadra állította a dán herceg tragédiáját. Az akkori előadás öt órán át tartott. A Hamlet tragédiája című darabot mindenekelőtt a száraz, lényegre törő stílus jellemzi, amely már feltűnt Peter Brook legutóbbi - A Mahabharata című darab - rendezése kapcsán. A Hamlet tragédiája című darabot mindenekelőtt a száraz, lényegre törő stílus jellemzi, amely már feltűnt Peter Brook legutóbbi – A Mahabharata – rendezésekor is. A Hamlet tragédiájában a főszerepet William Nadylan alakítja, aki hatalmas sikert könyvelhetett el virtuóz játékával. Utóbb bevallotta, hogy a rendező instrukciója szerint „elfelejtette” Shakespeare-t és egy mai Hamlet megformálására törekedett.
Ez az előadás egyébként Peter Brook ötödik Hamlet rendezése. A világhírű rendező 2000-ben azzal lepte meg a világot, hogy Hamlet szerepét színesbőrű színészre, Adrian Lesterre osztotta. Ez akkoriban megosztotta a sajtót, ilyan szalagcím jelent meg például: Herceg oroszlánbőrben. A mostani előadás Hamletje, William Nadylam kameruni apától és indiai anyától származik. Az újságok csak úgy zengedeznek színészi játékáról, talán még soha nem láthattunk mentálisan ennyire józan dán királyfit – írják a kritikusok. Nadylan Hamletje nem ijed meg atyja szellemétől, határozottan elutasítja Ofélia szerelmét „lenni vagy nem lennije” is inkább költői meditáció mint egy őrült vallomása.
Az előadást nyolc színész játssza, egyesek több szerepben. Horatió egyben ütőhangszeres háttérzenét játszik, Claudius pedig a meggyilkolt király szerepét is alakítja.
A díszlet szintén rendkívül egyszerű.
A közönségsiker és a szakmai vélemények után úgy látszik, a Grec Színházi Fesztivál idei sztárja, Peter Brook ismét zseniálisat alkotott.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!