Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Lóciék óriások leszenek (Esemény-tár)
Szemünk fénye, a gyerek - jövő közönsége
Szerző: Szászi
2003. április 4. 14:10

Grazban telitalálat a  Minicosmos. Ez a gyermekuniverzum a 3-tól 12 évesekre szabott programok sokféleségét nyújtja, olyasmit, amire minden gyerek vágyik, és amit felnőtt kísérőik is szívesen fogadnak. Ismert könyvillusztrátor kedvelt figurája elevenedik meg, kilépve a hagyományos mesevilágból: itt bizony nagyon is jelen van a földön kívüli - Cosmo névre hallgat, és az osztrák gyerekek számos kalandjáról olvastak már. A gyerek-központban interaktív foglalkozásra is van mód, van játékterem, ahol tiltottnak gondolt eszközök is kézbe vehetők, és barkács-szoba, ahol a szülők által nem kedvelt fúrás-faragás is engedélyezett. (A Minicosmo hétköznap 10 és 17, vasárnap 12 és 17 óra között látogatható.)

Meglepő, hogy a még felnőtteknek is riasztó képeket és jelenteket tartalmazó Mars - művészet és háború című kiállításra szervezett gyerekvezetések szintén eredményesek: olyan magyarázatot kaptak a tíz év körüliek, amely - a feltett kérdések alapján ítélve - feldolgozható. A Minicosmos-központon kívül  is vannak gyerekrendezvények Grazban: például április 20. és 27. között a Schubert moziban Best of Europe címmel európai gyermekfilm fesztivált tartanak. Augusztus végén azután a Mura-sziget színházterme lesz az ifjúságé: s még az itteni filmfesztivál se a végső, mert október végétől a harmadik grazi nemzetközi gyermekfilm fesztivál hoz el a világ minden részéből bemutatásra érdemes alkotásokat.

A gyermek Bécsnek is fontos. Másfél éve bombasiker a Zoom - gyermekmúzeum, amely a Múzeumi Negyedben június 27.-ig papírkiállítással várja a kicsiket. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy hátratett kézzel csodálhatják a tárlókban kiállított tárgyakat. Szinte minden szakaszban van mód a tevékeny közreműködésre - még a papírgyártás bonyolult folyamataiba is be lehet kapcsolódni, a teremtés örömét átérezve.  És persze nemcsak magát a papírgyártási technológiát hozzák közel a gyerekekhez, hanem szinte észrevétlenül vésődik az agyakba, hogy a papír egyúttal sokféle művészet alapanyaga is. A felnőttet is meglepi, mi minden készülhet papírból - vannak ékszerek, és  papír-színpad,  rajta papír-bábfigurák. A bécsi intézmény kezdettől fogva az érezni, megfogni, örülni elv szerint működik, a múzeum  nem igényli az ájtatos csöndet. Állandó létesítményeiben - a Zoom-laborban, a  workshopokban - fiatal művészek vezetik be a gyerekeket az elengedhetetlen technikákba, és segítenek képességeket felfedezni, fejleszteni, vagy akár csak az érdeklődést irányítani. A kiállítások népszerűek, mindig kötött időben induló vezetések vannak, információ: www.kindermuseum.at.

A bécsi Operaház gyermekprogramjai néhány év alatt legendává váltak. 1999-ben épült fel a 140 fős befogadású fűthető sátor-színház a tetőre, s azóta rendszeresek az operabemutatók. A következő most lesz, április közepén: Wilfried Hiller a Pinocchio meséből írt operát - az ő nevéhez fűződik egyébként az első nagy siker, az Álomfaló is. Ezeket a 7-12 éves gyerekeknek szánt daljátékokat tökéletes szereposztással adják elő - az Álamfaló egyik főszerepét Raimondi Ildikó énekelte. Idén még egy újdonsággal rukkoltak elő: az Operabál utáni napon, amikor az eredeti állapot helyreállítása miatt "igazi" nagyszínpados,  felnőtt előadást úgyse lehet még tartani, több előadáson összesen 7 ezer gyermeknek adták elő koncert-előadásban A varázsfuvolát. S hogy az igazgatónak mennyire szívügye a legifjabb korosztály, azt bizonyítja: Ioan Holender maga is beállt az előadók közé. Néma szerepbe - holott annak idején maga is énekesként kezdte -: ő volt a fa, amire Papageno és Papagena időről időre valamit felaggatott. 
 
Komolyan veszi az osztrák televízió is a gyerekeket.  A Confetti TiVi 1994-es indulása óta egyszerű tévéműsorból valóságos intézménnyé, önálló márkává lett, amelynek országszerte klubjai is működnek. Ismertsége statisztikailag is figyelemreméltó: a célközönség - 3 -11 éves gyerek- korosztály 95 százaléka, a felnőttek 92 százaléka ismeri a műsort. A műsor az Ausztriában oly fontos környezetvédelmi tudatot például szinte tálcán kínálja, fölkeltve a gyerekek vonzódását az állat - és növényvilághoz. A saját filozófiát jól szolgálja a saját produkciók feltűnően nagy aránya - 30 százalék készül a Confetti megrendelésére: az adások kritikus gondolkodásra serkentenek, a személyes környezet aktív alakítására, a szabadidő okos eltöltésére.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!