Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Dunának, Temzének egy a hangja (Zene-bona)
A Magyar Kultúra Éve Nagy-Britanniában
Szerző: Albert Mária
2003. március 25. 17:16

"Álomfilmek" az
Everyman Arts Cinemaban

A francia- és olaszországi bemutatkozás sikere nem vonható kétségbe - állapította meg Görgey Gábor kulturális miniszter, aki szintén jelen volt a programismertetőn. A kijelentés azért lényeges, mert ezúttal nem az átszervezés alatt álló Hungarofest dolgozik a szigetországi kulturális éven. Ennek pedig több nyomós oka van, amit még a tájékozottnak hihető újságíró kollégák is nehezen fogadnak el. Nevezetesen: Nagy-Britanniában a kultúrafinanszírozásban senki sem számíthat közvetlen állami eszközökre, a szerencsejátékokból és különféle magán forrásokból befolyó pénzt az art councilok kezelik, folyósítják a kulturális intézményeknek. Nincs minisztérium, amely "megrendelhetne" programot, akár csak presztizs okból. Továbbá, a szigetország művészeti életét a multikulturalizmus jellemzi, bármilyen egzotikus megjelenés elvész az események tengerében. Magyar év nem szervezhető a briteknek, csak a britekkel - ez fontos distinkció.

A magyar modernizmus
a Ben Uri Gallery-ben

Bogyay Katalinnak a központ megnyitása óta az együttműködés és a találkozási pontok megkeresése az alapvető célja és gyakorlata. Bármilyen jól tudjuk itt Magyarországon, esetleg a szomszédos Ausztriában, hogy Csontváry és Gulácsy milyen nagyszerű festő, mennyire ebből a sajátságos közép-európai közegből nőttek ki, Londonban ez nem érv, a múzeumok zsúfolásig vannak hasonló kvalitású mesterek képeivel. De a Freud Múzeumot rá lehetett beszélni arra, hogy az álmok festészetéről rendezzenek tematikus kiállítást, Csontváry és Gulácsy, Lesznai Anna munkáiból, az anyaghoz mindjárt filmek is kapcsolhatók.

Egy-egy eseménynek akkor jósolható biztos siker, ha valamely szigetországi  intézmény integrál valamilyen programot. Ha például a Huddersfieldi Nemzetközi Kortárs Zenei Fesztivál amúgy is érdeklődik - márpedig érdeklődik! - Eötvös Péter munkássága iránt, akkor más magyar zeneszerzők is fókuszba állíthatók. Sőt, a tegnapi információ szerint magyar műveket rendeltek is a fesztiválra. Az események szervezésében egy brit partner is részt vesz, sikerült a jónevű Visiting Arts-ot megnyerni a munkára.

Kertész Imre várhatóan felolvasást
tart a Purcell Roomban

A koncertek, irodalmi műsorok, filmvetítések, kiállítások gazdag sorozatát vezeti be a nyári előzetes. A magyar dzsessz zenészek kevéssé szorulnak rá a promócióra, mert igan népszerűek a szigetországban, a híres Ronnis Scott´s Jazz Cubban Szakcsi Lakatos és Arnie Somogyi együtt játszik majd, de már májusban megindul a magyar "invázió", a multikulturális fesztiválon Bolla Gábor, Lantos Zoltán, Dés és Snétberger, a Balázs Elemér Gorup is fellép.  A májustól augusztusig érvényes tervek készen állnak. Az év programja is jól alakul, angol szerkesztő gondoz egy hamarosna megjelenő irodalmi antológiát, kortárs magyar drámákat olvasnak majd föl a Temze-parti Nemzeti Színházban, Békés Pál művészeti kurátor arra számít, hogy viszonzásképp kortárs angol drámákat láthatunk a következő évben a Duna-partján.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!