Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Tudják a titkot (Színház)
Mesterművészek a Magyar Állami Operaházban
Szerző: Albert Mária
2003. március 25. 16:50

Ilosfalvy Róbert

Tizennégyen kerültek első körben a mesterművészek céhébe a Magyar Állami Operaházban, négy magánénekes, öt rendező, karmester illetve koreográfus és öt táncművész. Három korcsoportot képviselnek, a legkevésbé - úgy látszik - a rendezők és karmesterek használódnak el. Számukra a mesterművészi cím csak 65 év felett adható, Békés András elmúlt hetven, Szinetár Miklós nem különben, Seregi László koreográfus a "benjamin" köztük, Lukács Ervin karmester is túl van a nyugdíj korhatáron, bár ez nem látszik rajta, a vezényléseit pedig nagyon is ifjonti hév hatja át. E társaság doyjenje Márk Tivadar, aki elmúlt 90 esztendős, elég nehezen jár és nagyot is hall, de a fekete bársonykabátjában szinte minden bemutatón föltűnik. A legpompásabb kosztümök az ő nevéhez fűződnek, előbb-utóbb állandó tárlatot kell rendeznie az Operának a munkáiból. Seregi Sylvia című balettjéhez például nemcsak itthon, hanem több német operaházban is ő tervezte a jelmezeket.

Lukács Ervin

Takács Paula Kolozsvárról települ át anno Szegedre, az ötvenes években már a pesti Opera drámai szoprán sztárja volt, minden idők legjobb Turandotja. Ilosfalvy Róbert Bánk bánja szinte elválaszthatatlan Melis György Tiborcától, ők is mesterművészek lettek, és a bruttó 500 ezer forintos apanázst Komlóssy Erzsébet is élvezheti január elsejétől visszamenőleg. Ennyit kap mindegyikük, kivéve Szinetárt, aki csupán az oklevelet vette át, a pénzre, amíg a főigazgatói székben ül, nem tart igényt. Az énekeseknek a 60.évüket kellett elérniük, a táncosok már 50 felett részesülhetnek a javadalmazásban.

Bojár Sándor: Orosz Adél

A balett művészek karrierje csodálatos, de szomorúan rövid, a megterheléstől gyorsan kopnak az izületek. Kun Zsuzsa mozgása maga volt a poézis, Dózsa Imréét pedig a tökéletes elegancia jellemezte. Havas Ferenc mindent tud a táncról, kivált a Harangozó koreográfiákról, ebben jó partnere volt mindig Orosz Adél, nála mulatságosabban aligha táncolták Bartók Fából faragott királyfijának királykisasszonyát. Alig hihető, hogy a ma is példamutatóan aktív , akinek tagsági évfordulójára Miriam Naisy készített darabot, szintén "megérett" a mesterművész címre. A cím fedezetét egyébként az intézmény gazdálkodja ki a költségvetéséből.

www.opera.hu 

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!