Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kossuth-díjasok, ikerpályáról (Színház)
Bálint András és Marton László
Szerző: Albert Mária
2003. március 17. 14:28

Ikerpálya az övék. Életrajzukban számtalan az azonosság, ami mától újabbal bővült: 60 évesen megkapták a legmagasabban jegyzett művészi elismerést. Mindketten 1943-ban, alig három hónap eltéréssel születtek. A Színművészeti Főiskolát is szinte egy időben végezték, igaz egyikük színész, másikuk rendező szakon. Azonos évben, 1985-ben lettek igazgatói két budapesti teátrumnak: Marton László a Vígszínházat, Bálint András a Radnóti Színházat irányítja, azóta is.

Bálint András

Bálint Andrást, miközben Pécsett, majd a Madách Színházban játszott, filmszerepei révén az egész ország hamar megismerhette. Akár az Álmodozások korára, az Apára, a Fényes szelekre, a Szerelmesfilmre, vagy a többi nagysikerű alkotásra gondolunk, majd mindig lázadó, elmélkedő, igazságot kereső, az áldozat szerepét vállaló fiatal értelmiségit alakított. Alkata és belső meggyőződése egyaránt ezekre predesztinálta. A filmből egyszer csak valóság lett, a Mafilm színésztársulatának tagjaként benyújtott meglepő és nagyívű pályázata révén a Radnóti Színpad igazgatói székében találta magát. Mert akkor még színpadnak hívták a piciny Nagymező utcai teátrumot, amelyből intellektuális késztetésével és tudatos, következetes munkájával Bálint András a főváros egyik legizgalmasabb, a szakma és a közönség által is nagyra értékelt polgári Színházát hozta létre.

Direktori munkája mellett előbb előadóestjeivel, majd érett szerepformálásaival nyújtott maradandót, s dicséretére legyen mondva, nemcsak főszerepekben. Kitűnő karakterformáló képességéről például a Háztűznézőben vagy a Rokonokban adott számot. Polgári színház lett a Radnóti, amelyben évek óta a kísérletezésre, a meghökkentően új hangvételű  előadások színrevitelére is helyet biztosít Bálint András. Megteheti, a folyton telt házas előadások őt igazolják.

Marton László

Marton Lászlónak könnyebb, vagy nehezebb dolga van/volt-e, mint Bálintnak? A kérdés eldöntésére aligha vállalkozna bárki is. Tény: ő előbb a Vígszínház rendezőjeként, majd főrendezőjeként bizonyította, hogy képes a nagy múltú körúti épület hagyományait továbbvinni. Sőt nem csupán tovább vinni, de új színekkel is gazdagítani. A legemlékezetesebb példa erre a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról. A legendás színrevitel mámorító pezsgést hozott a színház életébe, és nézőterét megtöltötte azokkal a fiatalokkal, akik máig hűséges hívei a Vígnek. Marton fiatalos lendülete azóta is töretlen, pedig az igazgatóként átvett, több mint száz éves "stafétabot" súlyát nem könnyű cipelni.

Közben megbirkózott a patinás épület remekül sikerült rekonstrukciójával, mialatt a Nyugati pályaudvar melletti sátorban, tábori körülmények között is tartotta társulatával a megszokott színvonalat. Megtartani, megőrizni valamit pedig nem tartozik a könnyű feladatok közé, amiről másik játszóhelyükön, a Pesti Színházban sem feledkezhetett meg egyetlen pillanatra sem. Marton László teherbírására jellemző, hogy külföldi felkéréseknek is gyakran eleget téve a határon, sőt a tengeren túl is öregbítette a magyar színházművészet hírnevét:  1990 óta a londoni Guildhall School of Music and Drama tiszteletbeli tagja, 1997 novemberétol pedig az Society of Stage Directors and Choreographers (USA) fogadta tagjai sorába.

Marton László Bálint Andrással együtt hosszú évek óta megbecsült tanára a Színművészeti Egyetemnek, ami mindenképp örömteli a jövendő művészek és a leendő közönség számára is. Életútjukat, és a ma átvett Kossuth-díjuk nézve különösen az.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!