Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kalifornai paprika, ausztriai só (Archívum)
Mark Romanek - Red Hot Chilli Peppers: Can`t stop
Szerző: I-Web.hu
2003. március 11. 08:40


A kényszeredett, kínban röhögés ingerlésének dadaista mesterei bizonyára megelégedéssel nyugtáznák kései utódaikat. A Red Hot Chili Peppers együttes korunk egyik polgárpukkasztójaként mindenképp elismerést érdemel annak ellenére, hogy a megbontránkoztatás kissé avíttas műfaj már. Egyre nehezebb a témában újat és jót alkotni. Ha valaki lehúzott alsónadrággal köszöni meg élete egyik legrangosabb díját, az manapság már nem üti meg a blaszfémia szintjét - így a tavalyi MTV díjkiosztón közvetített vetkőzős Red Hot Chilli Peppers miniperformansz sem.

A dadaista humor, a rossz abszurd vicc és a banális blaszfémia hatása megtévesztően hasonló külsőségekkel járhat: vigyorba ránduló arcizmok, homlokra csapódó tenyér. A "magam sem tudom, miért nevetek" állapot kiváltó oka többnyire a minősíthetetlenség. Amikor például egy apró testű, rángatódzó majmot látunk keresztre feszítve egy videoklipben, akkor a minősíthetetlenség kategóriájának sajátos alfajával, a "nem tudom, sírjak vagy nevessek"-kel szembesülhetünk. Amennyiben azonban tudomásunkra jut, hogy a mű birtokosa a New York-i Kortárs Művészeti Múzeum (MOMA), arcunk kisimul, lelkünk megnyugszik.

A klip szerzője Mark Romanek, aki a műfaj egyik klasszisa. A Nine Inch Nails fentebb említett, Closer című videofilmje mellett egy Madonna-klippel is bővítette a MOMA videótékáját. A teljes műveket tekintve el kell ismernünk: a New York-i muzeológusok szimata csalhatatlan, Romanek valódi stílusalkotó. Műveit óramű pontosságú, sajátos egyensúly jellemzi.

Filmjeinek túlkomponáltságát és sűrítettségét egyfelől a giccses, hol negédes, hol morbid jelenetek (a terhes Madonna hasából kiröppenő galambok, a mell-szemű, ágyék-szájú Magritte-kép átirata a Bedtime Storiesban, vagy a széktámlára rögzített, dobogó-fújtató szív a Closerban) oldják. Másfelől a hihetetlen mennyiségben felhatalmazott szépelgő képidézet és -átirat egymásra épülve feszes tempójú dramaturgiát alkot. A New York Times kritikusa szerint Romanek művészetének tömör magyarázata kaliforniai villájának falán található: Diane Arbus, Joel-Peter Witkin és Richard Avedon fotói.

Az MTV sztárok házi videósa ezúttal a kaliforniai fenegyerekek rigmusaira komponált művével a kortárs osztrák szobrászat nagyságának adózik. A Red Hot Chili Peppers Can`t stop című zeneszámához költött videoklipjében az együttes tagjai Eric Wurm alkotásait keltik életre.

A bécsi művész alkotásai látszólag abszurd játékok a "modern" ember használati tárgyaival
(csésze, teniszlabda, pulóver, vödör) és a fogyasztói társadalom értékrendjével. Fotói egyszemélyes demonstrációk - hatalmas fényképnagyításokkal illusztrált "utasításgyűjteményben" szólít fel bennünket arra, hogy lopjuk el a koldus pénzét, köpjünk más levesébe, térdeljünk az úttest közepére, üljünk le egy betonjárdára és gondoljunk lélegzetvisszafojtva Spinozára.

Szobraihoz leírást mellékel, "receptgyűjteményt" ír, melyeket követve bárki Wurm-szoborrá válhat ("végezzünk négy csészére támaszkodva fekvőtámaszokat"). Művei azt sugallják, hogy manapság nincs más teendőnk, mint hogy autónkat rubensi méretekre hizlaljuk (ld. Kövér autó című műve), orrunkba Sanseveria leveleket gyömöszöljünk és beleugorjunk egy üres szemeteskukába.

A Can`t stop (Megállás nélkül) páros rímes, asszonáncos versikéje mintha Erwin Wurm műveinek feliratos magyarázata volna - Beverly Hills 12 és 17 év közötti lakosainak. A szájba rágott mondandó tömören: "Choose not a life of imitation" vagyis válaszd a különbözőséget. A dalszöveg azonban - leegyszerűsített mondandójával együtt - teljes egészében a wurmi világkép mesteri módon történt rímekbe foglalása.

Amikor a vagány tinilányok férfiideálja, Anthony Kiedis énekes egy ezüst eszkimósátorba öltözve a dal vége felé azt kántálja: "Kedvesem a hókupacban vérzik" ("Sweetheart is bleeding in the snowcone") bizonyossá válik számunkra: többször, kockánként szeretnénk visszapörgetni a filmet. Azaz főt hajtva behódolunk és elismerjük: "az élet több mint egy olvasat" ("This life is more than just a read thru").

Red Hot Chilli Peppers: Can`t stop (2002)
Rendezte: Mark Romanek
www.redhotchilipeppers.com
www.markromanek.com

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!