Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Egy estére megvalósult a dzsesszmonarchia (Zene-bona)
Oláh Kálmán nemzetközi csapata a Raiffeisen Jazz Klubban
Szerző: Albert Mária
2003. április 11. 16:35

Az idén második alkalommal gyűltek össze a dzsessz rajongói március 7-én este, az International Buda Stage színháztermében. A Raiffeisen Jazz Klubban fellépő Oláh Kálmán szereplésének külön aktualitást adott, hogy éppen aznap ünnepelte 33. születésnapját. Oláh Kálmán külföldi zenészbarátait - Thomas Kugi szaxofonost és Mario Gonzi dobost - hívta közös zenélésre. Bőgőn a Trio Midnightból jól ismert állandó zenésztársa, Egri János játszott. 

Oláh Kálmán

Különleges alkalomhoz különleges esemény dukál - jól tudja ezt Oláh Kálmán is, aki születésenapi koncertjére nagyszerű meglepetést tartogatott a közönség számára: új kvartettjének tagjai közül ketten az ausztriai dzsesszélet fontos képviselői - nem véletlenül nevezték a szervezők osztrák-magyar dzsesszmondarchiának az estet. Oláh Kálmán játszott már korábban Mario Gonzi dobossal, ám Thomas Kugival most, Budapesten találkozott első ízben (őt Mario Gonzi javasolta az ünnepeltnek). Jó volna, ha lenne majd folytatása is ennek az estnek, ismét kiderült ugyanis, hogy a képzett és kellőképpen nyitott dzsesszzenészek némi közös próba után úgy tudnak együtt játszani, mintha már évek óta ezt tennék. Oláh Kálmán zenei egyéniségét, külföldi sikereit már aligha kell bemutatni a Papirusz olvasóinak. Bár elsősorban konvencionális, lírai stílusú, mainstream dzsesszzongoristát tisztel benne a közönség, Kálmán igazi elismeréseit azokkal a messzire mutató kíséreleteivel szerezte, amelyekkel igyekszik közelebb hozni egymáshoz a klasszikus zenét és a dzsesszt.

Egri János

Első ilyen jellegű formációjában a Trio Midnight egy vonósnégyessel egészült ki, és így készítették el a zenekar második albumát, Expected and Found címmel (Fonó Records). A következő években Oláh Kálmán a koreai GOOD International lemezkiadóhoz került, amely hamarosan megjelentette a Stuttgarti Kamarazenekarral közösen készített dupla albumát, amelyen Bach Goldberg variációi hallhatók - kiegészítve Oláh Kálmán improvizációival. A lemez óriási sikerét hamarosan oviációtól kísért lemezbemutató koncertek követték szerte a Távol-Keleten.

A bécsi szaxofonos, Thomas Kugi már tanulmányai közben, a 80-as évek elején az osztrák dzsesszélet legnagyobbjaival játszott együtt (Wolfgang Muthspiel, Wolfgang Puschnig). Nemzetközi szereplései közül kiemelkednek azok, amelyeken a dobos Idris Muhammad vagy az ütőhangszeres Mino Cinelu mellett muzsikált. Thomas Kugi az osztrák popzenében is fontos mozgatórugó, stúdiózenészként számtalan felvételen játszik.

Mario Gonzi
/a fotókat Dobó László készítette/

Mario Gonzi dobos, ütőhangszeres művész Bécsben született, öt éves korában kezdett klasszikus ütőhangszereken tanulni. 1986-tól több mint 10 évig volt a European Art Farmer Quintet tagja, amellyel bejárta az egész világot, és volt alkalma az amerikai keleti part legjobb dzsesszklubjaiban - köztük a New York-i Blue Note-ban és a Sweet Basilben - bemutatkozni. 1989-től a kitűnő szaxofonos, Paquito D`Rivera zenekarában, a Havanna-New York Ensemble-ben szerezte tapasztalatait a latin dzsessz terültetén. Mario Gonzi nagyvonalú, virtuóz játékát leginkább a big band felállásokban tudja kamatoztatni, de különleges kihívásnak tekinti a kamarafelállásokban való részvételt is. Amint ezen a budapesti estén is meggyőződhettünk róla.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!