Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Lady lakkruhában (Esemény-tár)
Táncjáték a Macbeth nyomán
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. március 27. 12:18

Színek és formák, hangulatok és indulatok, a lendület, a mozgás játékát ígéri Sárközi Gyula, a Macbeth táncváltozatának koreográfusa. A háttérintézmény nélkül működő KFKI Kamarabalett alapítója előző darabjával, az LGT táncképekkel váratlanul hosszú sikersorozatot ért el. Az együttes erre a produkcióra állt össze a Magyar Állami Operaház és a Madách Színház művészeiből. A siker láttán a Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői kérték föl a táncost, hogy készítsen új darabot a fesztiválra. Az ötlet Sárközi Gyuláé, aki 1986-ban a Magyar Állami Operaházban már táncolt egy Macbeth-balettben, a világhírű orosz művész, Vlagyimir Vasziljev koreográfiájában Banquo volt. Ennek a Macbethnek a szinopszisát és a szövegkönyvét Szűcs Gáborral, a Madách Színház színész-rendezőjével együtt öntötték végső formába.

A táncjáték abban különbözik a drámától és az operától, hogy narrátor is részt vesz az előadásban – ezt a szerep Novák Péteré. Minden század kitermeli a maga Macbethjét -  szögezte le Sárközi Gyula. A koreográfia megtartja a cselekmény fő vonalát, de elvonatkoztatja a történelmi háttértől. Nem a jóslat teljesedik be, hanem a mámoros fantázia indítja el a cselekedeteket. Lady Macbeth Volf Katalin, akinek gyermeke született, s néhány hónapnyi szünet után ezzel, a repertoárjától eltérő szereppel tér vissza a színpadra. 

A kegyetlen és romlott Ladyt piros és fekete lakkruhába öltöztette Rostás Zoltán, a színpadkép Horváth Judit terve. Macbethet a romantikus hősként, a Diótörő, A hattyúk tava álomhercegeként ismert Solymosi Tamás táncolja, akinek meggyőződése, hogy egy ilyen, látszólag egysíkú, negatív alakból lehet igazán bonyolult jellemet formálni. Sárközi egykori szerepét, Banquót a koreográfus egyik kedves tanítványára, Jurányi Patrickra bízta.

A fotókat készítette: Csibi Szilvia

A zene a korábbi tervekkel ellentétben nem Verdi-remix, hanem Tallér Zsófia (és részben Faltay Csaba) eredeti, önálló munkája. Tallér Zsófia nemcsak Bozay Attila Az öt utolsó szín című operájának hangszerelésében vett részt, hanem a filmes világban is ismert, sőt: népszerű. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen a diákok neki ítélték oda 2000-ben a kedvenc tanárnak adható Nyakkendő-díjat. Dolgozott Mundruczó Kornéllal (Nincsen  nekem vágyam semmi, Szép napok, A 78-as Szent Johannája - operafilm), illetve Sas Tamással (Rosszfiúk) és Varga Ágotával. Készülő doktori disszertációjának témája a magyar filmzenék elemzése.

www.eufestival.net

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!