Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A tiroli szekrénybe fektettek (Archívum)
Bécsben elindult a műkereskedelmi szezon
Szerző: Albert Mária
2003. február 28. 12:03


Great Freist: "L'éléphant indien", 1942
Az osztrák régiség - és műkincskereskedők számára fontos egy-egy ilyen esemény
, nemcsak az eladás lehetősége miatt, hiszen a legnagyobb galériáknak megvan az állandó néző és vevőkörük, hanem mert ez alkalom, hogy művészeti politikájukról, érdeklődésük irányairól a tájékoztassák a közvéleményt.  Megér egy látogatást maga a helyszín is: a Karslplatzon lévő Künstlerhaus 1868-ban épült, közvetlenül a Musikverein szomszédságában, mégpedig eredetileg is a képzőművészetek számára. Pontosabban, az 1861-ben létesült Albrecht Dürer Kunstverein helyiségeként: a telket maga I. Ferenc József császár adományozta a társaságnak. A császár minden kiállítás megnyitón jelen volt - ebben a házban igazán a legnagyobbak vendégeskedtek, akár kiállítóként, akár pedig a nagy társadalmi események résztvevőjeként.

A Künstlerhaus máig az Osztrák Képzőművészek Társaságának tulajdonában van. Ez közhasznú társaság, mintegy 500 művész a tagja. Művészeti, kulturális platformként nemcsak kiállításokkal, művészeti vásárokkal, hanem a témába vágó szimpóziumokkal, filmvetítésekkel, művész-találkozókkal állandó szereplője Bécs gazdag kulturális életének. A galériák mvásárral egybekötött bemutatkozására a szokásoknak megfelelően szigorú zsűri válogatta a tárgyakat, amelyek között dominálnak a XIX:. és XX. századi festmények. Berendezési tárgyak, bútorok, porcelán, ékszerek már a XVIII.. századtól kezdve megtalálhatók a galériák ízlésesen, a vásárlók abszolút kényelmére berendezett standjain.

Robert Hammerstiel:
"Hommage á Helion", 2002
Különlegességek is fel-felbukkannak,
néhány olyan századfordulós festmény, amely nemcsak Ausztriában, hanem a világon mindenütt "kapós". Olga Wisinger- Florian és Carl Moll egy-egy festménye, és több olyan név, amely ugyan kevésbé ismert, ám a mű kellemesen idézi a nagyoktól megszokott hangulatot - szóval kifejezetten az alkalmi vásárlók avagy a nagyon  előrelátó gyűjtők "zsákmánya" lehet.   Két nemrégiben elhunyt osztrák művésznek  Claus Pack-nak  (1921-1997) és Franz Wleck-nek (1911-1999)  külön kiállítást is szentel a vásár.
A vásár abszolút siker - mondja a műkincs- és régiség-kereskedők szövetségének szóvivője. Csütörtökig 5500-an keresték fel a Künstlerhaus termeit. A legnagyobb üzletek a bútor-fronton köttettek: mindjárt a vásár elején elkelt például a legnagyobb szenzáció, egy XVIII. századi tiroli szekrény. A jelenlegi, bizonytalan tőzsdei helyzetben egyre többen vásárolnak műkincset befektetési céllal.

A bécsi műkereskedelem egyébként az elmúlt hónapokban azt a nemzetközi tendenciát igazolta, hogy 50 ezer euró felett nagy a kereslet, míg a közép és alacsony árfekvésű  tárgyak nehezebben lelnek gazdára. Másrészt Bécs továbbra is szeretné megszilárdítani közép-kelet-európai központi helyzetét, s nem csak a vásárlók, hanem az eladásra kínált kortárs művészek tekintetében is. Ez utóbbi azért is igen perspektivikus, mert a szomszédos országok EU-tagsága nyomán megszűnnek a vám-procedúrával járó kényelmetlenségek, és ezen a területen is határ nélküli lehet a forgalom. A Künstlerhaus  műkincsvására a szezon indulását jelzi. Március utolsó hetében a Dorotheumban egymást követik az árverések, áprilisban pedig Salzburg rendez régiség - és műkincsvásárt. 

A Künstlerahus március 2-ig nyitva tartó vásáráról részletes információ a  www. kunstkauf.at honlapon található.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!