Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hölgy méregpohárral (Archívum)
Renée Fleming Grammy-díjas
Szerző: Albert Mária
2003. február 27. 10:18


Rochesterben, New York államban született
a szelíd mosolyú díva, aki nem mellesleg perfekt dzsessz előadóként kezdte, Duke Ellington számokat énekelt. Ez a technika nyilván sokat segített a Richard Strauss operák gégetörő szerepeinek megszólaltatásában. Sokan napjaink legjobb Marschallinjának tartják, pedig hol van még civil Fleming a Rózsalovag Tábornagynéjának hervadásától...

Az elbűvölő mosolyú, "grüberlis" arcú, kifogástalanul - értsd csak méregdrága, márkás holmikba - öltözött díva kőkemény amerikai "lány", aki az európai operaszínpadokon is elfogadtatta, sőt egyenlők közt az elsővé helyeztette magát. Csekély magyar vonatkozás: ebben az akcióban Solti György karmester segítette. A brit főváros közönségének szívét-lelkét Richard Strauss Négy utolsó énekének előadásával vette meg, Párizsban, a Bastille Operában  nemrég egy roppant eredeti Ruszalka (Dvorak operája) rendezésben játszott.

Ő volt Blanche Dubois A vágy villamosában, André Preven Tennessie Williams drámájából írt művében az ősbemutatón. S minthogy Fleming kitűnő színésznő is, a deklasszálódott déli arisztokrata lányt, elképesztő drámai erővel formálta meg. Sikert aratott mint Grófné a Figaró házasságában, mint Desdemona az Othellóban, mint Donna Anna a Don Giovanniban. A Milánó Scalában a Lucrezia Borgia szerepében mutatkozott be, néhány ellendrukker társaságában. Nem volt könnyű este - emlékszik, de megérte, mert nagynevű elődei: Mirella Freni, Renata Scotto gratuláltak teljesítményéhez. Ezzel visszatért a bel canto hősnők körébe, körülbelül öt esztendeje változtatott éneklési technikáján, ma már  a díszítések helyett a kifejezés javára dönt.

Ez a megközelítés mégis hiteles, ezt igazolja a Grammy-díj. A hangját hangszernek tekinti - ebben nincs semmi új, de az ritkaság, hogy bevallja, minthogy a hangja a testének része, néha kevés kontrollt képes gyakorolni fölötte. A parányi izomkötegek állapotát befolyásolják ugyanis az érzelmei és az egészségi állapota. Az operaénekes ma világutazó, a stílusbeli követelmények globálissá váltak - ez megrövidíti a pályát, kivéve, ha valaki okosan gazdálkodik az adottságaival. Renée Fleming nemcsak kemény egyéniségnek, de bölcs énekesnek is tűnik.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!