Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Miranda és Gáztámadás (Archívum)
Brit filmnapok a Toldi Moziban
Szerző: Sulyok Máté
2003. február 25. 12:46


Miranda
Tréfásan indul, fekete humorba hajlik,
majd perverz-beteg filmmé válik a Miranda. A címben szereplő csaj a végzet asszonyát jelenti Franknak, a könyvtárosnak. Ahogy lenni szokott, kiderül, a lány nem Szűz Mária, bár az ábrándozó fiatalember annak elképzeli. Sőt: bűnöző, kiélt, öreg (szexuális?) partnerével, Christiannel milliomos befektetőket vernek át. Amilyen Nailor, aki perverzitását is ki akarja elégíteni a lánnyal. Miranda pár szerelmes nap után otthagyja Franket, és visszatér Christianhez, hogy legombolják a nagy lét Nailorról.

Elszomorító téma után elszomorító erkölcsi „tanulságot” adagol a fény művészetének e darabja a sötétben ülő nézők fejébe: könnyen, és gyorsan juthatunk (mondjuk) 5 millió dollárhoz, csak a megfelelő beteg, erőszakra is hajlamos üzletembert kell átvernünk, s rögtön mentesülünk is mindenféle felelősségre vonás alól. Pláne, ha közben a gonosz még fel is akarja darabolni szívszerelmünket, mert császárral vágták ki őt is anyja testéből...

Gáztámadás
Gáztámadás
– már a cím sem ígér sok jót
, minimum Ypern-re számít a filmre igyekvő. Kicsit arrébb, Glasgowban furcsa, vírusosnak látszó megbetegedéseket észlelnek a helyi bevándorlók körében. Sherko kislánya is kórházba kerül, egy másik kurd fiatalember pedig meg is hal. A hatósági töketlénkedések és kórházi mismásolások után, valamint egy szociális munkásnő, Robina kérlelhetetlen és kíméletlen segíteni akarásának, nyomozásának köszönhetően kiderül, hogy anthrax-fertőzés érte a körzetet. A már nemzetközi incidenssel veszélyeztető vegyi terrorizmus miatt az egész várost lezárják.

Gáztámadás
A dokumentarista stílusban, amatőr szereplőkkel, kézi kamerával készített Gáztámadásban a feszültséget is jól adagolja Kenny Glenaan rendező. Az unalmas „előjátékban” az utcai összecsapásokról, tüntetésekről szóló (valószínűleg valódi) híradó részletek növelik a feszültséget. Majd a kizárólag képi hangulatfokozás dramaturgiaiba vált, amikor a kórházat karantén alá vonják, s egész Glasgowban kijárási tilalmat rendelnek el. A fikciós tartalom átveszi az uralmat a filmkészítés módszerétől. A legjobb pillanatban.


Miranda (brit-német, 2002 – 92 perc)
Rendezte: Marc Munden; írta: Rob Young; fényképezte: Ben V. Davis; producer: Laurence Bowen; zeneszerző: Murray Gold; vágó: Bill Diver; főszereplők: Christina Ricci (Miranda), John Simm (Frank), John Hurt (Christian), Kyle MacLachlan (Nailor).


Gáztámadás – Gas Attack (brit, 2001 – 71 perc)
Rendezte: Kenneth Glenaan; írta: Rowan Joffe; producer: David Hart; operatőr: Graham Smith; főszereplők: Sherko Zen Aloush, Robina Qureshi, Benae Hassan, Morag Calder, Laurie Ventry, Liam Brennan.


A Gáztámadás díjai:
– Michael Powell-díj a legjobb első filmnek, Edinburgh-i Filmfesztivál (Skócia), 2001
– a legjobb produkció díja a Brit Független Filmfesztiválon, 2001
– a legjobb színésznő díja (Morag Calder-Robina Quereshi-Benae Hassan), Chebourg-Octeville-i Filmfesztivál (Franciaország), 2001

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!