Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A mai este a zongoráé (Archívum)
Murray Perahia Budapesten lép fel
Szerző: Albert Mária
2003. február 24. 14:20


A koncerten Bach, Mozart és Beethoven zenéjét élvezheti a közönség. Murray Perahia legutóbbi, nagy feltűnést keltett lemezsorozatán Bach billentyűs hangszerre írt darabjait játszotta - a harminc éve elismert művész játéka felér egy szerelmi vallomással saját hangszere, a zongora iránt, amely Bach korában még ismeretlen volt. Mégis, egy másik nagy Bach-játékos, Glenn Gould szerint nyilvánlavó, hogy egyik kedvenc hangszere lett volna a barokk mesternek. Bach zenéje kapcsán sokszor merül fel a "hangszerhelyettesítés" lehetősége: a német barokk mester sok esetben készített átiratokat saját műveire.

Perahia játékában a zongora leplezetlen dicséretével lehet szembesülni: billentése rendkívül tág színskálán képes megszólalni, de sosem próbál elrugaszkodni a hangszer természetes lehetőségeitől, ezért játékát hallgatva fel sem merül az a gondolat, hogy a darab másként is megszólalhatna. A New Yorkban született Murray Perahiát őszinte barátságával tüntette ki Vladimir Horowitz, akinek a zongorajátéka nagy hatást gyakorolt a művész későbbi stílusára.

A mostani koncert egyébként egy nagyobb sorozat része, amelynek során Murray Perahia az Academy of St. Martin in the Fields kamarazenekarral Spanyolországban, Olaszországban, Svájcban, valamint megszakításokkal Angliában lép fel. Az 1959-ben alapított kamarazenekar - amelynek a zongoraművész állandó vendégkarmestere is egyben - a 60-as évek historikus zenei irányzatának kibontakozása idején alakult, ám már a kezdetektől rendkívül dinamikusan szélesítette repertoárját. Ma már számos kortárs kompozíciót is játszanak, ezek ősbemutatója szintén az Academy nevéhez fűződik.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!