Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Absztrakt ikonok (Archívum)
Malevics képei a berlini Guggenheim Múzeumban
Szerző: Albert Mária
2003. február 25. 11:17


Kazimir Malevics:
Fekete kör, 1913
Kazimir Malevics ezen képei
a XX. század hajnalán  korszakalkotóak voltak. Mi több: a modern müvészek nagy része (legalábbis azok, akik az absztrakt művészetben találták meg kifejezési formáikat) mai napig az orosz müvészt tekintik szellemi "atyuskájuknak". A német Guggenheim Múzeum most megnyílt kiállítása Malevics első világháború alatt, vagyis 1914 és 1918 között készült festményeit gyűjtötte egybe, és állította ki nagy szakmai hozzáértéssel és esztétikai érzékkel.

Malevics ezekben az években
fejlesztette ki "szuprematizmus" névre hallgató stílusirányzatát, mely a korábbi európai művészettel szemben nem leképező, hanem teremtő jellegű művészetet kívánt létrehozni. Malevics, Mondriánhoz és Kandinszkijhez hasonlóan olyan művészi utópián gondolkozott, amelyik az Oroszországban mindenütt jelenlévő ikonokat teremti újjá. A vallási hátteret nemzetközi érvényű tartalommal kívánták helyettesíteni. Malevics a "világ tárgynélküli ábrázolását" kereste, az "ideát" próbálta vizuális formában megjeleníteni. Kubista próbálkozások után az egyszerű geometriai formák expresszív potenciájában véli felfedezni az új utat, majd hosszú évekig ezen a területen kísérletezik.

Szuprematista kép, 1916-ból
Az eredmény: sok-sok kör, négyzet, trapéz,
geometrriai testek, egymás mellett, alatt, felett lebegően. Sokan Malevicset "színtelen" művésznek tartják, aki fehér alapra fehérrel fest, de ha végigvonulunk a kiállítótermen, mégis tarka-barka képek emlékével távozunk. Persze a művész legszívesebben a fekete és fehér festékespitlibe mártogatta ecseteit, de azért szorgalmasan használta az alapszíneket is. Erőteljes pirosban, sárgában, kékben tündöklő hasábjai, most így, majd egy századdal későbbről nézve a computerekben forgó testek előfutárai. És micsoda smaragdzöldeket tudott! Csak eddig ezeket a nem eléggé "malevicses" képeket alig lehetett látni. Most a Salamon R. Guggenheim Fundation a Menil Collection in Hustonnal karöltve magángyűjteményekből, kelet-európai múzeumokból és amerikai gyűjteményekből vette ölcsön az eddig kevésbé ismert darabokat is.  

Így megismerkedhetünk a festményeken kívül Malevics szuprematista rajzaival is (Trapézvariációk) és azzal az "Architektoniák"-nak nevezett gipsztanulmánnyal is, amely a művész építészeti utópiáját mintázza meg. Mennyivel jobb lett volna, ha a lakótelepek egységes tömbjei helyett ezek a dinamikus tornyok kerülnek megépítésre! A dinamika az évek előrehaladtával egyre központibb kérdés lett Malevics művészetében. Míg a szuprematista korszak első festményei elég statikusak voltak, később egyre mozgalmasabb képek kerültek le a festőállványról. Malevics minden irányban kitöltötte a teret, a vászon síkján a harmadik dimenziót is teljesen kihasználta, sőt a negyedik dimenzión is nagyon gondolkozott. Erről tanúskodik a Futballista realizmusa /Festékmassza a negyedik dimenzióban című képe. A kiállítás nemcsak ezekkel a jövőbemutató műtárgyakkal ajándékozza meg a látogatót, hanem egy pompás Malevics-idézettel is: "Az élet tartalma a művészet kell hogy legyen, mert az élet akkor szép."

A kiállítás április 27-ig naponta 11-töl 20-óráig, csütörtökön 22 óráig látható a berlini Guggenheim Múzeumban.
www.deutsche-guggenheim.de

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!