Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hegedűs a tetőn és a mélyvízben (Archívum)
Először a Millenárison a Budapest Klezmer Band
Szerző: I-Web.hu
2003. február 21. 13:10


Tavaly februárban New York utcáit rótták a Budapest Klezmer Band muzsikusai. A Győri Balettel tizennégy Purim előadáson vendégszerepeltek, és négy önálló koncertet is adtak. A New York Times kritikusa igen elismerően méltatta az élő zenével kísért táncjátékot, külön kiemelte a zenekar produkcióját. Ezután hasonló nagy sikerrel szerepeltek a németországi turnén, amelyen a Purimot játszották sorozatban, szeptemberben is ezt a darabot vitték Rómába a Magyar Kulturális Évadra. 2002 nyarán azonban már jártak Itáliában, a Trentóba hívták meg a zenekart. Itt volt részük egy páratlan élményben - meséli Jávori Ferenc zeneszerző, azaz Fegya, a BKB  alapítója.

Buszon és liften egy 2200 méter magas hegycsúcsot "ostromoltak meg", a kopár bércen neves kamarazenekarok és dzsessz formációk fesztiválját rendezték meg. Ilyenkor örömzenélés hangjai zúgnak a hegyek között, a zenekarok a földre telepítik fölszerelésüket, az exkluzív, mintegy félezer főnyi nagyérdemű pedig a fűbe heveredve hallgatja a muzsikát. Nyolcszor ennyi néző, a négyezer személyes nézőteret teljesen betöltő publikum előtt léptek föl Szegedi Szabadtéri Játékokon, ugyancsak a Purimmal - ez is a múlt nyár örömei közé tartozik.

Az őszt Hamburgban töltötték. A Fliegende Bauten - szórakoztató - színháznegyed 500 nézőt befogadó sátor-színháza látta őket vendégül. Este fél héttől kilencig kényelmesen megvacsorázik a közönség. Majd egy műsorközlő bejelenti a produkciót, desszertként egy órás műsort élvezhetnek az ott ülők. Spiel Klezmer, spiel! Októberben a Budapest Klezmer Band adott műsort. A koncerthez Balatoni Mónika írt egy egyszerű kerettörténetet, amely részben a klezmerzene, részben az együttes történetét dolgozta föl: egy fiú mindenáron a zenekar tagja akar lenni, de ők nem akarják befogadni. A fiatalembert Bíró Eszter, az együtteshez nemrég csatlakozott énekes játszotta. A sztori egyébként annnyiban igaz, hogy épp ősszel  szerződött hozzájuk egy alapos meghallgatás után Gazda Bence. A fiatal hegedűművészt a hamburgi turnéval mindjárt a mélyvízbe dobták. A közönség megismerte, az együttes, azaz Kohán István (klarinét), Nagy Anna (harmonika), Tamás Gábor (harsona), Kiss Gábor (nagybőgő), Végh Balázs (ütők) pedig elfogadta az ifjú kollégát.

Ebben az évadban folytatódik a Hegedűs a háztetőn sikerszériája a Madách Színházban, hamarosan a 200. előadáshoz közelít a produkció. 2003 szintén eseménydúsnak ígérkezik. A Millenáris Teátrumban először adnak koncertet február 23-án, május 23-án pedig Győrben lesz premierjük, a Klezmer Szvit című kompozícióra a Győri Balettnél készül koreográfia. A darabot a Liszt Ferenc Kamarazenekar felkérésére komponálta Jávori Ferenc. A szvitet a kamarazenekar és a klezmer band együtt mutatta be a Zeneakadémián 2001-ben, a mű CD-n is megjelent. Kiss János, a Győri Balett igazgatója beleszeretett a zenébe, így egy több személyes koreográfiai csapat dolgozik a baletten. A bemutatón a nemcsak a Budapest Klezmer Band, hanem a Liszt Ferenc Kamarazenekar is ott lesz a színpadon.

A Világzenei fesztivál 2003. február 22-től 25-ig tart, részletes program a www.millenaris.hu honlapon.

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!