Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Animált fényjátékok Pesten és Budán (Archívum)
Varga Filmklub és BBS vetítés
Szerző: Sulyok Máté
2003. február 19. 12:57


A Berlin, egy nagyváros szimfóniája című, a mozgókép és a vágás ritmusának filmtörténeti alappéldájaként számon tartott avantgárd némafilm alkotója Walther Ruttmann Fényjáték Opus I című 1921-ben készült animációjával kezdődik este a Varga Filmklub. Az új, autonóm művészet kezdetét jelző nyolc és fél perces „opusz” formájában a motívumok és harmóniák kölcsönhatása a zene tisztasága után vágyakozott, ahogy Ruttmann összes filmjének közös jellemzője, hogy a fényt és a mozgást keresi, és emeli ki, szoros kapcsolatban a zenével.

Walther Ruttmann
Az első egész estés animációs film
(Walt Disney Hófehérkéje) készítője, Walther Ruttmann alkotótársa és barátja, Lotte Reiniger az Ezeregyéjszaka egyik meséjét dolgozta fel a kilencven perces Achmed herceg kalandjaiban. Az 1926-os bájos komédiába vagy inkább lírai románcba, az izgalmas csatákkal, hátborzongató varázslatokkal teli árnyjátékba hét perces részlet erejéig tekinthetnek bele az érdeklődők.

Zenei kubizmusként határozta meg első tíz perces (sajnos, elveszett) filmjének műfaját, a dadaistákhoz csatlakozott Viking Eggeling. Mielőtt az új típusú mozi létrehozása érdekében kamerát vásárolt (1922), művészettörténetet és festészetet tanult, valamint zenét szerzett. A Symphonie Diagonale (1925) a különböző művészeti formákkal való több évnyi kísérletezés szintézise. Tristan Tzara barátja az absztrakt animáció találta egy univerzális, egy teljes és bármely kultúra számára érthető közös nyelv legérthetőbb kifejezésmódjának.

Oscar-díjas animáció is szerepel még a Varga Filmklub esti vetítésén a Fogadó a Millenárishoz épületében: Tyron Montgomery 1997-ben kapta az Amerikai Filmakadémia elismerését a Quest című filmért. Az abszurd drámaszerző Eugčne Ionesco Az Orrszarvújából csinált hasonló műfajú animációt Jan Lenica, A rinocérosz (1963) címen. Az utóbbi évek egyik fesztiválsikere Steffen Schaeffler A parókakészítő (1999) című Schaeffler bábanimációja: a pestistől fertőzött középkori Londonban vagyunk, amikor is egy magányos parókakészítő végzetes döntéssel vajúdik. Christoph és Wolfgang Lauenstein Balance (Egyensúly, 1989) című filmjét, amelyben öt figura veszélyezteti azt a bizonyos kényes egyensúlyt egy lebegő felületen, sokan az animáció legnagyszerűbb alkotásai közé sorolják.

„Reisenbüchler, aki életében egyetlen kockányi kommersz filmet sem készített, a hatvanas évekből maradt ránk, későn jövőkre, örök lázadóként a fogyasztói társadalommal és a Földet felélő civilizációval szemben. Boldog világvége című pimasz, saját filmes-grafikus kifejezőeszközeit is idézőjelben használó opusa nemcsak a búcsúzó XX. század végének görbe tükre, de figyelmeztetés is: »Magatokon röhögtök!« A kultúra torzszüleményeit, a tömegkommunikáció horrorelemekben gazdag manipulációs tevékenységét, a giccs diadalát, s e káoszból ránk törő privát szorongást, a kiszolgáltatottság bizonyosságát foglalja zenés-táncos keretbe a film.
Reisenbüchlert úgy tűnik, nem érinti kortársai alkotói válsága. Meglepő ifjonti szenvedéllyel támad korunk idiotisztikus jelenségeire. Meghökkent és megdöbbent, elementáris erővel szembesít a problémákkal, amelyek felett leginkább szemet hunyni szeretnénk” – írja a magyar animáció kiemelkedő képviselőjéről M. Tóth Éva a Filmvilágban (1999/8.sz.) Az említett Boldog világvége (1999) című filmet, valamint a Zöld intelmek mindennapra (1992), az Ecotópia (1995) és A fény pillanata (2002) című alkotásokat csütörtökön 19 órától tekinthetik meg a Balázs Béla Stúdió vetítőjében (Bp., XIII. ker., Újpesti rkp. 5.) az Egy portré századunkból – Reisenbüchler Sándor (1965) hat perce után.

A Varga Stúdió honlapja: http://www.vargagroup.com/

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!