Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Arab emlékek Budapesten (Archívum)
Igyekezniük kell az érdeklődőknek: a tárlat a hét végéig látogatható
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. február 21. 14:37


Gaszan Szalameh libanoni kulturális miniszter és Vas Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma államtitkára nyitotta meg február 17-én a Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett, átfogó arab kulturális kiállítást. A tárlat tizenegy arab ország történelmi emlékeit és mai életét mutatja be. A libanoni kezdeményezésű, a budapesti arab nagykövetségek segítségével létrehozott tárlaton Jemen, Irak, Palesztina, Szíria, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Marokkó, Tunézia, Líbia, Algéria és Libanon hagyományaiba és mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást.

Ismeretterjesztő füzetek segítik az érdeklődők eligazítását (ezek egy esetleges utazásnál is hasznosak lehetnek). A fotók különleges szépségű helyeket, nagyvárosokat, ókori történelmi emlékeket mutatnak be. Kortárs festők művei bizonyítják, hogy az iszlám országokban különböző elbírálás alá esik a képzőművészet. Számos népművészeti tárgy segít, hogy bepillanthassunk a hagyományos életmódba, a szokásokba. Láthatunk beduin sátrat és berber étkészletet, csodálatos szőtteseket, színes népviseletet, különleges kidolgozású ékszereket. Az ötvösmunkák, kerámiatárgyak, a mozaikok sem maradhattak el. A sokszínűséget, az iszlám vallás és arab kultúra történetét bemutató tárlat vasárnapig látható.

/fotó: Artitura/
Juhász Dóra, Libanon budapesti nagykövetségének munkatársa elmondta lapunknak, hogy a tárlatot a Magyar Kulturális Örökség Minisztériuma anyagi segítsége nélkül hozták létre, a kiállító államok finanszírozták. Ez az egyik oka annak, hogy az arab kincseket mindössze egy hétig láthatja a budapesti közönség, hiszen a kiállítóhelyet - amelyre személyes okok miatt esett a választás - meg kell fizetni. A rövid időtartam másik oka, hogy a kiállított tárgyakat csak rövid időre tudták nélkülözni az arab múzeumok. Biztatásul azonban hozzáfűzte, hogy a kiállítást jövőre meg kívánják ismételni, és akkor már, levonva az idei tanulságokat, bővebb anyaggal állnak elő a két hetesre tervezett tárlaton.

 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!