Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ki nevet a végén? (Archívum)
Garaczi László: Nevetnek az angyalok
Szerző: I-Web.hu
2003. február 17. 12:50


Hirtelen hahotázó, gurgulázó nevetésre lettem figyelmes. Koromfekete emberke guggolt egy nagy fa alatt, és kezében olyan tárgyat tartott, melyre fizimiskája alapján sohasem gondoltam volna. Egy könyvet. És nevetett, nevetett... Irigykedni kezdtem. Óvatos léptekkel mögé lopóztam és elolvastam a borítót, Garaczi László Nevetnek az ördögök. "Itt valami nem stimmel" - szóltam, milyen könyv ez?

A feketeség rám meredt és széles mosollyal közölte: "Kötelező olvasmány!" Hitetlenkedő arcomat látva megragadta kezemet és elkezdett futni-szaladni velem. Alig tudtam követni az elsuhanó erdőket, hegyeket. Csak egyszer lassítottunk egy nagy kapu előtt, volt valami felirat is rajta, de csak az első pár szót tudtam elolvasni. Ki itt belépsz... nagyjából ennyit. Egy sötét helyre kalauzolt ismeretlen Vergiliusom, és hirtelen, talán a legorrfacsaróbb szagokat eregető szoba előtt megállt. Intett. Beléptünk. Alig akartam hinni a szememnek. Iskolateremben voltunk. Sőt, éppen egy felelés kellős közepébe csöppentünk. 

"Garaczi László Nevetnek az ördögök című műve nem hétköznapi könyv" - mondta a kis Belzebúb. Munkájában több, igen sajátos írói eszközt hív segítségül az alkotó. A publicisztika udvari bolondját, a tárcát, az esszéizáló sziporkázásokat, és a naplóírók feljegyzésszerű töprengéseit. A könyv három fejezetében, a Tollasban, a Peronőrben és a Régidőkben ezeket az eszközöket bontja ki külön-külön a szerző. Az összesen "47 bagatellt" tartalmazó könyv szinte minden sora parodizál, kifiguráz, nevetségessé tesz. Ilyen sorsra jutnak a sportélet nagyjai, a reklámok stílustalan hirdetései, a tömegzenekarok PVC Ladyjei, a tömegkultúra vakvágányai. Az író kifogyhatatlan ötletességgel és fantáziával döbbenti meg olvasóit, és nemegyszer kacagtató új információval is szolgál.

Szinte meg sem lepődünk, amikor kiderül, hogy a Hófehérke életét megkímélő fővadászt Ferinek hívják, hogy Lecsó a különleges futballista lábszagán dekázik, hogy Brahmsról már-már bebizonyosodik: kóbor macskákat kínoz halálra, azért hogy lekottázhassa utolsó hangjaikat. A könyv harmadik fejezetében a személyes emlékekkel tarkított kisesszéket olvasva, az elmaradhatatlan humormorzsákon túl, komoly mondanivalók is felfedezésre várnak. Irodalmi szempontból talán a Feri és a posztmodern című esszé a legnagyobbat puffanó alkotás, melyben a kultúra és irodalom végnapjait jósló víziókat teszi mulatságossá Garaczi.

Az írói tematikák megújuló történelmi érdeklődését, a posztmodern utáni élet kérdéseit és a kulturális folytonosságot firtató szerző az irodalmi élet eddig ismeretlen, emblematikus alakjait jelenít meg könyvében. A Feri egynek, Feri kettőnek, és Feri háromnak nevezett szereplők, képletesen a jelen írója az őt értelmező tanulmányíró és a jövő tollforgatójának alakjai, a megújulásra és folytonosságra "ítéltetett" kultúrát, a "posztmodern trutyin túli" világot sejtetik az olvasó előtt. A jelenkor cicaszékén csücsülő, fölfelé kacsintgató költőknek, íróknak is üzen művében a szerző: "Rossz világról jó könyvet írni annak az állításnak az álcája, hogy a világ mégsem rossz."

A kis Belzebúb itt abbahagyta feleletét és felnézett tanárára. Látszott rajta, hogy napestig tudná folytatni mondandóját. Nem bírtam tovább... Kirohantam a teremből. "Ez ugyanaz a mű, amit én is olvastam, mégis honnan a cím?" Hirtelen fuldokló nevetés ütötte meg a fülemet. Hófehér emberke guggolt egy nagy fa alatt és olvasott. Messziről világított könyvének címlapja: Garaczi László Nevetnek az angyalok. "Kötelező olvasmány?" - kérdeztem. A kisember elképedt arccal bólintott. Szóval mindenkinek megvan a maga "garaczilacija"?

Vidáman indultam hazafelé, már a hó is olvadozott. Sík Sándor felejthetetlen sorai jutottak eszembe: "Hűvös tócsavíz felett/ bólogató este lett/ tócsavízben ezer csillag/ Hunyorog./ Keréknyomból ezer szemmel/ Nevetnek az angyalok...

Garaczi László: Nevetnek az angyalok, Jelenkor kiadó, 2002.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!