Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A Merlin Színház jövőjéről (Színház)
Nemzetközi teátrum Budapest szívében
Szerző: Albert Mária
2003. március 10. 10:07

Eddig is nemzetközi műhelyként működöt a Merlin, ahol Jordán Tamást Magócs László váltotta fel, minthogy elődjét a Nemzeti Színház igazgatójának választották. Magócs László igazgató a Papirusz.hu Kulturális Portálonak elmondta: "Jordán Tamás kinevezése nagy megtiszteltetés, hiszen ezzel nemcsak a kitűnő színész, rendező és színházépítő igazgató munkáját, hanem a Merlin Színház eddigi tevékenységét is elismerte a szakma. Visszatérünk az eredeti elképzelésekhez, miszerint a színház minél több külföldi produkciónak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra. Az eddigi eredményeket, kapcsolatokat és a közönséget megőrizve, arra építve szeretnénk fejleszteni az intézmény tevékenységét, úgy, hogy a színház nevében szereplő "nemzetköziséget" töltjük meg igazi tartalommal."

A Merlin olyan igényeket elégít ki, amelyek az EU csatlakozás közeledtével egyre sürgetőbbé válnak. Az igazgató szerint "addig nem érezhetjük magunkat az európai "vérkeringés" részének, amíg nem biztosítunk állandó megjelenési lehetőséget más nemzeti kultúrák számára. Ezért a jövőben az angolszász világból érkező társulatok mellett a kontinens összes országából fogadnak produkciókat. Így például az első vendég a szentpétervári, de évek óta Németországban működő Derevo nevű társulat az Egyszer volt, hol nem volt című bohóctréfával. A társulat szláv lélekkel, német pontossággal elkészített, erős, egzotikus, főként mozgásszínházi elemekre épített izgalmas és humoros előadással érkezik majd Budapestre."

Új sorozat indul Artists in Residence címmel, amelynek keretében a világ minden tájáról érkező művészek kapnak lehetőséget, hogy megismerkedhessenek, és együtt dolgozhassanak magyar kollégáikkal. Kurucz Pál megrendezte a Simon élete című kanadai színművet, először magyar színészekkel. Később angol művészek bevonásával elkészült a darab angol illetve francia verziója is. A többnyelvűség nemcsak az idelátogató külföldiek és az együttműködés miatt lényeges, gondolni kell az idegen nyelvet beszélő, s egyre többet utazó, a nemzetközi kultúra iránt érdeklődő magyar közönségre - mondta az igazgató - így itthon is megismerhetik a nemzetközi alkotóműhelyek munkáját, az EU-hoz tartozó országok kultúráját, a trendeket, értékeket. Kérdésünkre, hogy mi lesz a magyar darabokkal, mit terveznek a magyar kultúra minél szélesebb körű terjesztésére, Magócs László azt válaszolta: "működésünkkel már eddig is bizonyítottuk elkötelezettségünket a magyar kultúra külföldi bemutatásában: a Csongor és Tünde, A kékszakállú herceg vára, mind-mind hatalmas sikert arattak a nemzetközi közönség körében."

Terveik között szerepel magyar drámaírók műveinek fordíttatása, kiadása, magyar társulatok vendégjátékainak szervezése, valamint koprodukciók előkészítése és megvalósítása magyar és külföldi társulatok között. Úgy alakítják a magyar nyelvű repertoárt, hogy a darabok nemzetközi érdeklődésre is számot tarthassanak. "Továbbra is támogatunk minden olyan társulatot, amelynek van jó produkciója, de nincs állandó játszóhelye." A Merlin ezután is elsősorban színházként működik tehát tovább, de hasznosítják az épület eddig kihasználatlan területeit is. A teátrum éttermét már felújították, és tizenkét kivetítővel szerelték fel, amelyen nemsokára folyamatosan látható lesz a tizenkét EU-tagország fővárosában felállított webkamera képe.

E helyszínekről közvetítenek egy-egy fontosabb kulturális eseményt is. Az étterem nyitvatartási ideje hosszabb lesz, reggel 9-től már reggelizni is lehet. A vendégeket újságokkal és könyvekkel, később internetezési lehetőséggel várják. Esténként pedig vacsoraszínházat szerveznek, amelyben a 20-as évek kabaréinak dalait idézik fel, ahol a színészek a nézőkkel együtt vacsoráztak. Az orfeumi hangulatot ébresztő esteken artisták szolgálnának fel. A Merlin Nemzetközi Színház úgy tűnik egyedül is képes lesz pozíciót kapni az EU-ban, ám nem minden színházi ember vélekedik optimistán a csatlakozásról. Az érdekek és vélemények találkozásáért az EU -tagállamokat, illetve a közösségbe készülő országokat bemutató fesztivált, fórumot szerveznek.

A színházi vitafórumok célja a tájékoztatás. A sorozat első állomásán, március 10-én 15 órakor Vita az EU-ról címmel eszmecsere lesz, ahol neves alkotók a nézők bevonásával elmondják véleményüket az unióról pro és kontra. A szervezők bemutatják egy nemrég taggá választott ország művészét is, valószínűleg ír tévés személyiség érkezik majd Budapestre. Május 9-én ismét lesz EU-nap, ez alkalomra a Merlin előtti elkerített téren szabadtéri színpadot építenek fel. Magács László a későbbiekben a Merlin kupola részét is szeretné beépíteni, ehhez azonban a mostani támogatás nem elég. A jelenleg államilag nem finanszírozott intézmény működését a fővárosi önkormányzat fedezi. Az igazgató a Merlin Kht-vá alakításáról tárgyal.

A Merlin programját megnézheti itt!

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!