Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A tragédia (Archívum)
Tudósítás a 34. Magyar Filmszemléről 5.
Szerző: Sulyok Máté
2003. február 3. 16:36


Mariann
Ha egy ember meghal,
az nem „szerencsétlen helyzet” – ahogy a Mariann operatőre megfogalmazta a vetítés után –, hanem tragédia. A kifejezésnek, a szónak pedig súlya, felelőssége van, ahogy a filmalkotónak, amikor forgatás közben „az élet átírja a forgatókönyvet” (Varga Orsolya, rendező). A huszonéves stáb a diszkriminációról kezdett filmet forgatni a roma családnál, amikor egy ámokfutó autós halálra gázolta ötéves kislányukat, Mariannt. Az erkölcsi dilemma, folytassuk, ne folytassuk-e a filmet kérdésfevetése után „a művészek” döntöttek. Rosszul.
Ahogy a megfogalmazásból is látszik, számukra pusztán a téma változott meg (diszkriminációból halállá), nem pedig a hozzáállás. Emellett eltörpülnek a filmes bakik, mint például hogy a természetes fénynek háttal ültetve, kis fénnyel megvilágítjuk a roma anya, roma apa arcát, ettől bőrük sötétebbnek tűnik. A tragédia, a kislány halála, nem rázta meg az alkotót, ezért filmje nem is képes azt átadni, pusztán a döbbenet marad a szemlélőben, az érzéketlenség láttán – kétely nem: valóságot, dokumentumot, csak elegendő élettapasztalattal, empátiával rendelkezőnek lehet mozgóképen közvetíteni.
Szerkesztő-riporter: Varga Orsolya, operatőr: Réder György, vágó: Kollányi Tamás, gyártásvezető: Udvardi Anna, szereplők: Radics József, Csercsa Etelka, gyártó: Színház- és Filmművészeti Egyetem, 2002, színes, 23 perc, videó.

A tündérek ajándéka
Biztosra mentek a témaválasztáskor Tari Jánosék
, amikor Gadányi Pál dudakészítőről forgatták A tündérek ajándéka című filmet. Egy eltűnőben lévő népművész, népzenész szakma idős mestere fúrja, faragja, reszeli, vágja, vési a duda, különböző fából készülő sípjait, majd kutya- vagy kecskebőrből feszíti a „duda-részt”. A munkafázisok vágással történő sűrítését „filmszerűvé” téve, sok elrontanivaló nem volt a téma filmnyelvi feldolgozásában. Egy letűnt kor rekvizítumát sikerült megörökíteni a Duna Televízió Apáról fiúra című sorozatában.
Forgatókönyv: Szabó Zoltán, szerkesztő: Fehér Anikó, Szabó Zoltán, operatőr: Tari János H.S.C., zene: Szabó Zoltán, vágó: Molnár András, gyártásvezető: Szentmiklósi Sára, producer: Tari János, szereplő: Gadányi Pál, gyártó: Duna Televízió, Antroprodukció, 2002, színes, 28 perc, videó.

Egyszer volt az Uránia
Egyszer volt az Uránia
– s egyszer van megint csak, újból
. A történeti feldolgozás bőséges, hogy ne mondjam, túlzottan is. Mert itt azután mindenről van szó: az Urániáról, mint (film)színházról, az Urániáról, mint épületről, az Uránia Magyar Tudományos Egyesületről – s akkor már persze „kihagyhatatlan” magának a mozgóképnek a kezdete. S bár a cseppben elvész a tenger, s a fától az erdőt nem látni, de a rettentő mennyiségű korabeli, archív anyaggal, továbbá a relikviák (zootroap) bevágásával, a korabeli „rácsodálkozás-élményt” (jé, mozog!) élheti át az erre fogékony néző.
Szerkesztő-riporter: Németh Beatrix, operatőr: Sibalin György, vágó: Vajgel László, gyártásvezető: Szentmiklósi Sára, rendező: Medgyesi Gabriella, gyártó: Duna Televízió, 2002, színes, 40 perc, videó.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!