Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Tervgazdagság (Archívum)
Csökkenő jegyárak, színvonalas program a Nemzetiben
Szerző: I-Web.hu
2003. január 8. 11:31


"Köszönöm, hogy ilyen sokan vannak az ádáz időjárás ellenére"- kezdte bevezetőjét Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója, majd felelevenítette azt a sokak számára ismerős történetet, hogyan, miért is pályázta meg az igazgatói széket. Mesélt pályakezdő éveiről, az Egyetemi Színpad varázslatos időszakáról, a 25. Színházról, Kaposvárról és persze a Merlinről.

Tréfásan kifejtette, hogy új posztja elnyerése óta két "én" viaskodik benne. Az egyik gőgös, pökhendi, rátarti, "igazgatós", a másik szelíd, előzékeny, kedves, alázatos. Ez utóbbival élt le közel hatvan évet, s szeretné, ha hamarosan visszatérhetne ehhez a jól ismert Jordán Tamáshoz, ha olyan maradhatna új pozíciójában is, amilyen mindig volt.

Jordán Tamást gyakran éri az a vád, hogy számára a színházi előadás másodlagos kérdés. A sajtótájékoztatón hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartja a színházban zajló különböző programokat, de mind közül a legfontosabb, hogy a társulat színvonalas előadásokat produkáljon. "A gőgös énem azt súgja, az elkövetkezendő időszak a Nemzeti Színház varázslatos, ragyogó, tündöklő korszaka lesz" - mondta az új főigazgató.

Ismertette a Nemzeti Színház legfontosabb terveit. Elmondta, hogy az első szezon a magyar előadások évadja lesz. Három stúdiószínházi és három nagyszínpadi bemutatót tartanak majd, ezek mindegyike magyar szerző darabja lesz. A frissen szerződtetett dramaturgok (Perczel Enikő és Upor László), Duró Győző vezető dramaturg és Hamvai Kornél irodalmi munkatárs aktív részvételével már el is kezdődött az évad megtervezése.

A legfontosabb feladat a társulatépítés lesz, hangsúlyozta Jordán Tamás. A kiválasztott darabokhoz szerződtetett színészek alkotják majd a társulatot. Továbbra is folyik az egyeztetés Ascher Tamással, aki az évad nyitó előadásának, egy gyerekdarabnak a megrendezésére vállalkozik, amennyiben megfelelőnek találja a színház technikai feltételeit. A meggyőzés érdekében a színház műszaki vezetője, Kovács Bálint egy 50 perces látványshow-t komponált, amely bemutatta a nagyszínpad lámpaparkját, valamint minden csodát, amire a színpad technikailag képes. Erre a bemutatóra Ascher mellett meghívást kaptak más rendezők, valamint drámaírók is, hátha inspirálja őket a látvány, s kedvük támad darabot írni a Nemzeti Színháznak.

A továbbiakban Jordán Tamás kitért a Nemzeti Színház "egyéb" programjaira. Megerősítette, továbbra is tervezik, hogy minden félévben bemutatják az Európai Unió elnöklő országának kultúráját. 2003. második félévében Olaszország lesz majd az Unió soros elnöke, így velük kezdik a sort októberben.

Szó volt korábban a megyék bemutatkozási lehetőségeiről is. Az új igazgató komolyan gondolja, hogy minden hónapban más-más megye színházi előadásaival, alkotóművészetével, tudományos és közéleti szereplőivel találkozhatnak majd Budapest lakói. Jordán Tamás reményét fejezte ki, hogy a főváros értelmisége nyitott lesz ezekre a találkozókra.

A Nemzeti Színház számára nem lehet közömbös a magyar dráma ügye, ezért a színház azt tervezi, hogy minden évben kiemelt díjazású drámapályázatot hirdet. A legsikeresebb darabokat aztán idegen nyelvekre is lefordíttatják, hogy ne csak Magyarországon, hanem határainkon kívül is elindulhasson hódító útjára a magyar dráma.

A sajtótájékoztató hivatalos részének végén mi, újságírók is ízelítőt kaphattunk a színpadtechnika csodáiból, majd Jordán Tamás vezetésével felfedezőútra indultunk. A szakadó hóesés miatt sajnos csak épületen belülről szemlélhettük meg azokat a tereket, amelyek a közeljövőben alternatív programok és kísérletezések helyszíneivé válhatnak a Nemzeti Színház épülete körül.

Érkezésünkkor megszavaztattak bennünket, melyik darabot szeretnénk látni a Nemzeti színpadán. Legtöbben Molnár Ferenc valamelyik színművét választották, de ez csak akkor derült ki, amikor a dramaturgia tagjai valóságos showműsort rögtönözve bemutatták, hogyan érvelnek ők. Hamvai Kornél szenvedélyes és szellemes bevezetője után Duró Győző bölcs szavakkal dicsérte választásunkat, s tett hitet Molnár Ferenc darabjainak bemutatása mellett. Mire Upor László elegánsan, logikusan és oly meggyőzően buzdított az ellenkezőjére, hogy külön hangsúlyozni kellett: csupán vicc az egész.

S hogy mi minden fog történni az elkövetkezendő időszakban az ország legújabb teátrumában? A program színes és izgalmas.  Két színházi bemutató van hátra az évad végéig, amely még a színház előző vezetésének döntése alapján kerül színre. Jordán Tamás megválasztásakor ígéretet tett, tartja magát a teátrum eredeti elképzeléseihez. Bartis Attila: Anyám, Kleopátra című darabjának bemutatója február 28-án lesz. Az előadást Garas Dezső rendezi. Március 7-én pedig Magyar rapszódia címmel az ExperiDance Produkció tánckompozíciója kerül színpadra, Törőcsik Mari közreműködésével.

Az egyéb programoknak se szeri, se száma. Lesz Színészfarsang, Színházi világnapi jótékonysági gála az idős színészekért, a hagyományos költészetnapi Tabáni Versfesztivál pedig a Hajóorrba költözik. Lendület, ötlet tehát van. S ahogy a közel hatvanéves igazgatót elnézem, azt hiszem, vele együtt a szív is a házba költözött.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!