Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Orosz diszkó Berlinben (Archívum)
A szombat esti láz irodalmiasítása
Szerző: Albert Mária
2003. január 8. 15:28


Az ajtó nyílásával egy Mészáros Márta filmbe illő jelenet tárul elénk. Lányok szűk blúzban, térdigérő szoknyában, csizmában, az elmaradhatatlan világoskék szemhéjfestékkel, a fiúk fehér vagy kockás ingben, jól fésülten - berúgva. Nem csoda, a vodka csak egy márka ötvenbe, és a kupica nem 3 centis, nem is 5, hanem rögtön egy decis. A lányok türelmesen várnák, amíg a fiúk felkérik őket. Ha egy számnak vége, tapsvihar és füttykoncert tör ki. A DJ csak egy hordozható CD lejátszón dolgozik, a lemezcsere szüneteit a fiatalság maga alakítja. A Makaréna hangjaira mindenki feléled, s mint egykor a felvonulási tereken, közös koreográfiára mozdulnak az alkoholnehéz végtagok.

Wladimir Kaminer könyve, a Russendisco nemcsak ezeknek a vidáman nyirkos estéknek állít emléket. Rövid történetei, amelyeket az író különböző német hetilapok hasábjain évek óta rendszeresen publikál, a Berlinbe kitelepült oroszok mindennapjainak hiteles leírásai. A most 35 éves író, mint annyi más társa, 1990- ben érkezett Berlinbe. A tehetősebbek a Peresztrojka kezdetén Amerikába emigráltak, de a többség csak 96 rubelt tudott áldozni a kivándorlásra. Ennyibe került ugyanis a vonatjegy Moszkvából Berlinbe. A berlini fal megnyitásának eufóriájában a németek eleinte mindenkit befogadtak, aki zsidó származását valamiképpen bizonyítani tudta.

De ez a korlátlan "vendégszeretet" nem tartott sokáig. Akik 1991 végéig átjutottak az egyre szaporodó bürokratikus zsilipeken, azok menekültstátuszt kaptak. Kaminer a legnagyobb berlini orosz újság főszerkesztőjét idézve 3 millióra becsüli a Németországban élő oroszok számát. Ebből mintegy 140 ezren laknak Berlinben. (Összehasonlításul: a magyarok száma 3 ezer körül mozog.) Az író ugyanakkor óva inti az olvasókat attól, hogy ezeket az adatokat készpénznek vegyék, mert az általa idézett főszerkesztő sose józan...

Érdekek, remények, vágyak: Kaminer ezekből az adalékokból szövi történeteit. Ugyanez a trió űzi a fiatalokat szombat esténként a berlini éjszakába, többek között az orosz diszkóba, amely most a Burger kávézóban működik. Ha szerencsénk van, maga Kaminer szolgáltatja a frissen importált, vagy az emigránsok bőröndjeiből előkerült orosz illetve kelet-európai zenét. Hétköznap szívesen hív beszélgetővendégeket is. Sztorik éjjel és nappal, vodkák és kávék kíséretében. Aki nem hiszi, járjon utána, szombatonként Berlinben.

www.kaffeeburger.de
www.goldmann-verlag.de

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!