Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Száraz lencsefőzelék (Archívum)
Szilveszteri műsorok a magyar tévékben
Szerző: I-Web.hu
2003. január 6. 13:08


Élemedettebb korú tévékritikusok, valamint az ELTE Médiacentrum Valóságsokk blikkfangos címet viselő konferenciájának résztvevői egyaránt kiemelték, hogy a "valóságsók" első felvonása után a televízió már soha nem lesz a régi. Az persze nem mindig derül ki pontosan, hogy magára a televíziózás műfajára vagy a televízióra, mint médiumra gondolnak-e a nemes, elemző elmék. Szinte mindegy, ugyanis a tévék szilveszteri kínálatán végigszörfölve egy dolgot bátran kijelenthetünk: sem ünnepelni, sem televíziót csinálni, sem jól érezni magunkat (képernyőn és a saját bőrünkben is) még mindig nem vagyunk képesek. Ami nagy otrombaság egy olyan országban, ahol nemcsak szilveszteri főprogram a tévénézés. Éppen ezért kellene még inkább bizonyítani, hogy érdemes. Ám a televíziók nem bizonyítanak nekünk semmit. Nem akarnak már, kifáradnak szegények így év végére. Már nem és ugyanakkor még nem a régiek. Nem is lesznek tán soha.

A királyi Magyar Televízió minden megújulási szándéka és a 70-es évekből frissítve átimportált arculata ellenére megmaradt a polgári körök és a vidéki, középvégzettségű hatvanasok stabil kiszolgálójának. A műholdon vegetáló m2 programszerkesztői vállalták a még mindig kisebb kockázatot a kísérletezés teljes elutasításával, s állították elő a 2002-es szilveszteri éjszaka második nézhető adását. A Farkasokkal táncoló tudniillik egy érthetően közhelyes, érzelgős, egyszerűen kódolható üzeneteket közvetítő és meglehetősen terjedelmes mozgókép-darab. A négyórás monstre-mozival pedig letudva a teljes főműsoridő. Éjfélkor jöhet a derék- majd pezsgősdugó reccsentés, aztán szunya. Aki az egyest választotta, rosszabbul járt.

Az mtv már az esti program kezdetén jelzi, mire számítsunk: Önök kérték! Aztán egy újabb nézőölő harakiri, a csatorna arcainak öngúny-műsora, a Harakiri. A NévshowR különkiadásának csúcspontján a show-műsorok régen felfedezett 84 éves guminagyija és fejenálló magánszámát láthattuk a körülötte idétlenül tébláboló műsorvezetőkkel. Legalább annyira siralmas, mint a Szeszélyes szilveszter Markos-Straub csúcsjelenete a Nádasbors díszleteiben. Mindenki Markosa persze még mindig mérföldekkel jobb az absztinenst leitató alkoholista szerepében, mint bárki az élők közül az őt megelőző és követő órákban.

A kábelkereskedelmiek (ATV, Budapest "Anettka" TV) az úgymond "nagyok" kritikátlan és igénytelen utánzásában merítik ki - nemcsak szilveszteri - kereteiket. Fásy- és egyéb mulatók egymás hegyén-hátán, önjelölt házibuli-sztárok és haveri társaságok mulattató emberei, maguknak jobb sorsot kutató lakodalmas zenekarok önkéntes találkozója. Sírva vigadó magyar kábeltévé.

A kereskedelmiek folytatták megszokott évközbeni csatározásukat a hirdetésileg kiemelt 18-49-es korosztályért. Éppen csak a valóságsók szereplői maradtak ki e nézőszomorító csatából (kivétel Pongó). Nyilván őrzik még frissen szerzett népszerűségüket, a többieknek meg már úgyis mindegy. Van abban valami közép-európai áporodottság, hogy az év utolsó napjára minden műsorkészítőnek félelmetesen ugyanarra a kaptafára kezd el járni a rutinba szürkült agya. Csak semmi frissesség, semmi bátorság, nulla ötlet, a kísérletező hajlam pedig szikével kimetszve. Bejáratott sikerműsorok öltöny helyett szmokingban, pacsuliban, konfettiesőben és bő lére eresztett altesti humorban. Biztos recept?

Az RTL Klub igazán nem erőltette meg magát, s igyekezett olcsóért megúszni a rendre az év televíziós csúcsait fialó estét. Prime-time-ban a hómvideózás hőskorára emlékeztető öregecske Charlie Sheen-baromság, a Nagy Durranás 2. Majd egy különös megfontolásból Esti Showder, melynek szándékolt csúcspillanataiban Alföldi Róbert után Rudolf Péter, s végül maga Fábry Sóder Sándor adta elő a vadászt orális szexre kényszerítő medve viccét. Kis jóindulattal és két pohár pezsgő után még akár ezen is lehetett nevetni, ám legkésőbb a Heti Hetesben Jáksó László idétlenségét és ízléstelenségét látva az emberben felhorgadt a jóérzés. Én őszintén nem értem, mi a vicces, egyáltalán mi a jópofi abban, amikor egy családapa éjfél előtt 8 perccel elmond egy vérfertőzésre utaló pedofil-kategóriájú viccet.

Ha a jóérzésű többségben esetleg pislákolt még némi elnéző hajlam Jáksó irányába, vélhetően ezzel a gesztusával kiírta magát a szalonképes médiaszereplők táborából. Kedves László! Lehet, hogy a magas médiatrónusból és az együttműködő bulvársajtótermékek nyújtotta hamisításmentes tükörből nem látszik, de nem vagyunk akkora bunkók, mint te magad. Ha úgy gondolnád, hogy similis simili gaudet, még akkor sem. Mindez persze azok után, hogy a műsor szereplői felvállaltan folyamatos védekezésre kényszerülnek a balliberálisnak tekintett médiát sportszerűen ostorozók táborában. Most már tényleg hozzá kell tenni: nem véletlenül. Bizonyára nem kerüli el az RTL figyelmét, hogy a legszélesebb támadási felület az éppen legkevesebbet szereplő műsorvezető. A műsorról még: a Heti Hetes hetesének jókívánságait és újévi közhelyeit nyugodtan el lehetett volna felejteni. Saját szempontjukból is szerencsésebb és bölcsebb lenne, ha a műsoruk nyújtotta felületen belül maradnának - még az éjféli koccintás előtt is.

Az "új" tévékettőn egy meglehetősen poros darab nyitja az estét: Sas-kabaré a Mikroszkóp Színpadról, mert virsli mellé ezt kapja a magyar. Aztán már az új idők új szelei fújdogálnának a Club 2 színpadán, ha a piroskettes médiaszereplői és médiatervezői nem esnének ugyanabba a khm' hibába, amibe az MTV sztárjai már nyakig benne csücsülnek. Sváby András és Naplós csapata például valami förtelem magyar zenére vonaglik a színpadon egy átköltött slágert tátogva, miszerint mekkora bánat az nekik, hogy nem mondhatnak el nekünk minden egyes katasztrófát, vért, könnyet és szenvedést - hip-hop ritmusra nyilván, vagy drum n' bass-ra, mert az legalább olyan menő, mint a fekete szerkók a kék fényekben. Csisztu és nőtársai kicsi hírekről énekelve kán-kán jelmezben ropják később. Éjfél után pedig a már oly sokszor megénekelt, és minden ilyen szereplése után visongó röhögést kiváltó Pintér Áldás-Békesség Dezső szórja bölcsességeit ránk. Nyilván a népszórakozatás szerves részeként.

Aki őszintén és felszabadultan nevetni vágyott, nehéz helyzetben érezhette magát. A Szilveszter este egyetlen nézhető műsorát a Filmmúzeum szolgáltatta - igaz, nem saját teljesítmény eredményeként, hanem a Magyar Televízió archívumának jóvoltából és sokadszor ismételt darabokból összeollózva. Tragikomikus vagy sem, Hofi Gézánál jobb, szellemesebb és tegyük hozzá, a mai napig frissebb nevettetőt még nem termelt ki a magyar médiaugar. Aki nem élt a létező szocializmusban, és soha egyetlen kockát sem látott a hajdani, nagysikerű Rózsa Sándor tévéfilmsorozatból, az is könnyesre röhöghette magát Hofi bámulatos teljesítményén. No comment.

A napi átlagban három-négy órát tévéző nézőt pedig a képernyőhöz szegezi a rémület: tényleg ennyire hülye volnék?

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!