Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A kultúra misszionáriusa (Archívum)
Szerb Antal két kötetéről
Szerző: I-Web.hu
2002. december 26. 22:48


"Minél inkább ég fejünk felett a ház és egész ostromolt várunk, ez a vén Európa, annál együgyűbb és megrendítőbb szeretettel szorítjuk magunkhoz éjszakai barátunkat, a szép könyvet." Szerb Antal egy 1942-es almanach előszavában megfogalmazott sorai akár hitvallásként is felfoghatók: ő valóban kizárólag a könyvért, az írásért élt. Ezt az üzenetet továbbítja a Magvető Kiadó új sorozata.

A három kötetből álló válogatás tematikus szempontok szerint tagolja Szerb Antal elméleti munkásságát. Az első, a korábban kiadott Hétköznapok és csodák a világirodalommal foglalkozó írásokat tartalmazza, a másodikban a magyar irodalomra vonatkozó tanulmányok jelentek meg, a harmadik pedig vegyes írásokat közöl. Mindhárom kötetben találunk eddig kiadatlan cikkeket, lektori jelentéseket, az alapos jegyzetapparátus és névmutató pedig megkönnyíti az eligazodást.

A második kötet, a Mindig lesznek sárkányok, a magyar irodalommal foglakozik, a kezdetektől a Nyugat időszakáig. Akárcsak a szerző híres Magyar irodalomtörténete, ez is átfogó képet nyújt irodalmunkról. A könyv két részre oszlik, az elsőben esszék, tanulmányok kaptak helyet, a másodikban könyvismertetések, kritikák és azok a lektori jelentések, amelyek még a szakemberek számára is újdonságszámba mennek, hiszen sehol nem jelentek meg eddig. Néhány tanulmány, például a Berzsenyi, Kölcsey vagy Vörösmarty költészetét ismertető írás vagy a kortársak műveit véleményező kritikák a magyar irodalomtudomány értékes alapművei. Szerb Antal azonban szépíró is, talán ezért lehetséges, hogy akár a laikus olvasó számára is érdekfeszítő olvasmány legyen az, ami lehetett volna száraz tudományoskodás is.

A kétarcú hallgatás címet viselő harmadik kötet igazi irodalmi csemege. A szerző vegyes tárgyú, néha könnyedebb műfajú írásaiból kiviláglik a szemlélődő és látó Szerb Antal ragyogó írásművészete. Az esszék, útirajzok, nyilatkozatok, interjúk között megtaláljuk a Nagy írók kis mondatokban című kisantológiát is, amely által Szerb Antal a világirodalom néhány nálunk (akkor még?) ismeretlen nagy egyéniségét kívánta bemutatni a magyar olvasóknak - természetesen saját fordításaiban. Ebben a kötetben mutatkozik meg igazán Szerb Antal világszemlélete, amikor céltalanul, csupán az írás és kultúra szeretetéből adódóan kalandozik a művelődéstörténet és irodalom eddig járatlan útjain.
Az íróember "kulturális misszionárius, az Igazság katonája", írta naplójában Szerb Antal. Ez a sorozat megmutatja, hogy az igazságot valóban lehet és kell is kultúra által keresni.

Szerb Antal: Hétköznapok és csodák (I. kötet)
Szerb Antal: Mindig lesznek sárkányok (II. kötet)
Szerb Antal: A kétarcú hallgatás (III. kötet)
Összegyűjtött esszék, tanulmányok, kritikák I-III.
Sorozatszerkesztő: Papp Csaba
Magvető Kiadó, 2002

www.magveto.hu

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!