Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Létjátékok (Archívum)
Tom Stoppard drámái
Szerző: Albert Mária
2003. február 21. 10:58


Az Európa Kiadó 20. századi dráma-sorozata több évtizedes múltra tekint vissza. A már klasszikusnak számító drámaírók (Tennessee Williams, Arthur Miller) mellett kortárs szerzők (Mroľek, Stoppard) egyéni köteteit jelentetik meg. Ugyanakkor vannak területi antológiák, volt már angol, amerikai, skandináv válogatás, és hazai szerzők műveit is publikálják.

A Tom Stoppard-kötet hiánypótló feladatot tölt be: a magyar közönségnek, egy-két nagy művet leszámítva, nem volt alkalma megismerni a szerző munkásságát. Stoppard újságíróként és színikritikusként kezdte, ámde hamarosan kiderült: a drámaírás sokkal vonzóbb számára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyetlenegy műfaj mellett kötelezte volna el magát: volt regényírói próbálkozása, rádió- és tévéjátékait rendszeresen sugározzák az angol adók, belekóstolt a forgatókönyvírásba is a Brazil és a Szerelmes Shakespeare szerzőjeként, és bizonyított rendezőként: saját, Rosencrantz és Guildenstern halott című színművének filmváltozata az ő nevéhez kapcsolódik.
A kötetben szereplő hét színmű jellemzi a szerző drámaírói sokoldalúságát. Közös vonása azonban ezeknek a műveknek, hogy legyen a darab akár filozófiai munka, akár önvallomás, akár krimi-paródia, a szerző mindig játszik. Elgondolkodtat és meglep, kritizál, mesél és nevettet - és mindig kissé becsapós játékot játszik. Tőrbe csalja és a legváratlanabb pillanatokban szembesíti önmagával az olvasót és nézőt. 

Elsősorban a Rosencrantz-Guildenstern páros történetét
szokás Tom Stoppard nevéhez kötni. A komédiába burkolt lételméleti eszmefuttatásokon alapuló Shakespeare-átirat volt a szerző első nagy átütő sikere, ezt a magyar közönség is évek óta ismeri. A Salto mortale és a Travesztiák hasonló súllyal esnek latba az életművet tekintve. A morálfilozófiai fejtegetésekhez, esztétikai és politikai vitákhoz csavaros történetű bohózat adja a keretet - ez az, ami mindig lenyűgöz. Az igazi az egyetlen személyes darab az eddigieket tekintve, tragikomédia, ahol a hősök hétköznapi problémákkal küszködnek. A már ismert stoppardi motívum, a látszat és valóság, múlt és jelen váltogatása szerkesztési elvnek bizonyult A szerelem mint találmány esetében. Nem maradhatott ki a kötetből a két paródia-tréfa, Az igazi Bulldog hadnagy és a Magritte után sem, amelyek a könnyedén bohóckodó Tom Stoppardot mutatják be.

A cseh származású író az egyik legnagyobb élő angol nyelv-virtuóz. Darabjainak sajátos többletet kölcsönöz a szavakkal űzött formai és jelentésbeli játék. Bármennyire nehéz munka volt is, a kötet fordítói (Békés Pál, Hamvai Kornél, Nádasdi Ádám, Ruttkay Zsófia, Upor László, Varró Dániel és Vas István) tökéletesen megoldották a feladatot: magyarul is élvezetes nyelvi élmény ez a könyv.
Stoppard a szavak, a tények kiforgatása által mindig csapdát állít, olyan tréfát űz a nézővel, amelyen mindig a néző maga nevet a legnagyobbat és legkeservesebbet - mert ez mindig több is, mint ugratás. A kötet is jótékony kelepce: aki egyszer kezébe vette, többé nem teheti le felelőtlenül megfeledkezve róla.

Tom Stoppard drámái
Szerkesztette: Upor László
Európa Kiadó, 2002.

Link: www.europakiado.hu

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!